Dușuri mai scurte, iluminare stradală mai puțină, transpirație la birou, haine mai murdare – cu măsuri ca acestea, țările UE vor să economisească gaz în următoarele luni pentru a fi pregătite pentru o posibilă oprire a livrărilor din Rusia.
Care este stadiul implementării planului UE de reducere a consumului de gaze
Planul a intrat în vigoare marți și prevede că cele 27 de state își vor reduce voluntar consumul de gaze cu 15 la sută de la începutul lunii august până la sfârșitul lunii martie 2023, față de consumul mediu din ultimii cinci ani. Dacă acest lucru nu este suficient, reducerea devine obligatorie.
Germania vrea să depășească ținta de 15%
Germania, care este dependentă în special de gazul rusesc, ar trebui să economisescă mai mult de 15 la sută convenite. Pentru a economisi gaze, a fost pornită o centrală electrică pe cărbune, care a fost ținută până acum închisă, produce din nou energie electrică de la sfârșitul lunii iulie. Potrivit guvernului federal, urmează mai multe. în plus, o campanie guvernamentală își propune să motiveze oamenii să economisească energie.
Se preconizează economii și în clădirile publice în care zonele care sunt folosite doar sporadic, precum holurile, nu mai vor fi încălzite. Pentru sistemele de încălzire pe gaz natural din clădirile rezidențiale, ar trebui să existe o verificare obligatorie, de exemplu pentru a scădea temperatura pe timp de noapte.
În Austria gazul va fi înlocuit cu petrol
Austria se bazează și pe alți combustibili. Centrala electrică pe cărbune dezafectată din Mellach urmează să fie repusă în funcțiune dacă este necesar. În plus, marile companii și centralele electrice ar trebui să poată folosi țițeiul ca alternativă la gaz, statul suportând costurile pentru conversie. În plus, în toamnă va fi lansată o campanie de economisire a energiei.
Franța: Administrația publică și sectorul privat trebuie săfacăeconomie la gaz
În Franța , administrația publică și sectorul privat ar trebui să preia conducerea în economisirea energiei. De exemplu, autorităților li se cere să nu lase dispozitivele în standby și să răcească și să încălzească mai puțin. Unele supermarketuri au anunțat că vor închide ușile mai mult când aerul condiționat este pornit. În caz de nesupunere voluntară, guvernul vrea să aplice amenzi. În același timp, centralele nucleare închise urmează să fie pregătite pentru folosire până la iarnă și urmează să fie promovată producția de energie regenerabilă.
Țările de Jos și Belgia le cer cetățenilor să facă dușuri mai scurte
Țările de Jos se concentrează în primul rând pe măsurile de economisire ale populației printr-o campanie publicitară: cetățenii ar trebui să facă dușuri mai scurte și să reducă încălzirea cu cel puțin un grad. Cu toate acestea, măsurile pentru industrie nu sunt excluse și ar trebui anunțate după vară. De la începutul crizei energetice, țara a folosit cu aproximativ 25% mai puțin gaz pe lună decât în anii precedenți. Și în Belgia, consumul a scăzut în prima jumătate a anului pur și simplu din cauza prețurilor ridicate. Guvernul a cerut, de asemenea, cetățenilor să economisească energie.
Luxemburg recomandă măsuri de economisire
Ministatul recomandă comunităților, companiilor și cetățenilor săi măsuri concrete de economisire a energiei. Printre altele, consumul urmează să fie redus în clădirile publice. De asemenea, țara dorește să lanseze o campanie națională și să extindă energiile regenerabile.
Irlanda, Portugalia, Malta și Cipru nu sunt obligate să economisească gaz
Pentru țările din Irlanda, Portugalia , Malta și Cipru , se aplică excepții la economisirea energiei, deoarece acestea nu sunt conectate la rețeaua de gaz a unei alte țări. Deci nu sunt obligate să economisească gaz.
Între timp, guvernul irlandez recomandă cetățenilor să încălzească zonele de locuit la maximum 20 de grade și coridoarele și dormitoarele la maximum 18 grade. În plus, țara sfătuiește populația să folosească mai rar mașinile de spălat și mașinile de spălat vase.
Italia vrea să scurteze perioada de încălzire
În Italia , clădirile de birou trebuie să fie răcite la 25 de grade, iar temperatura la încălzire este redusă de la 20 la 19 de grade. De asemenea, se ia în considerare reducerea perioadei de încălzire cu două săptămâni. Deocamdată, nu sunt planificate restricții privind consumul de gaze pentru industrie.
Croația recomandă utilizarea luminilor LED
În Croația , se recomandă încălzirea camerelor la maximum 21 de grade și răcirea lor la 25 de grade. Guvernul recomandă, de asemenea, utilizarea sporită a luminilor LED și a transportului public. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să folosească aparatele electrocasnice în perioadele cu tarife mici. Sfatul se aplică atât în sectorul public, cât și în cel privat.
Grecia schimbă aparatele de aer condiționat și frigiderele vechi cu altele noi
În Grecia , autoritățile nu mai au voie să răcească încăperile sub 26 de grade, iar iluminatul stradal urmează să fie redus la ceea ce este absolut necesar. În prezent este în derulare și un program finanțat din fonduri de stat și UE, în care cetățenii pot înlocui aparatele de aer condiționat și frigiderele vechi cu aparate noi, care economisesc energie. În plus, unele centrale electrice pe cărbune urmează să fie repornite, în timp ce alte centrale vor fi trecute de la operarea pe gaz la petrol.
În Spania, luminile se sting noaptea
În Spania , toate facilitățile publice, cum ar fi magazinele universale, cinematografele, locurile de muncă, hotelurile, gările și aeroporturile vor avea voie să-și răcească spațiile doar la 27 de grade și să le încălzească la maximum 19 grade. În plus, magazinele și clădirile cu aer condiționat trebuie să-și țină ușile închise. Iluminatul birourilor, vitrinelor și monumentelor nefolosite trebuie oprit după ora 22.00.
Țările scandinave și-au atins deja obiectivele de economisire
Potrivit guvernului, Finlanda și-a redus deja la jumătate consumul de gaze în ultimul deceniu și l-a redus și mai mult de la invazia rusă a Ucrainei – conform guvernului, nu este nevoie imediată de măsuri suplimentare. Și în Danemarca , obiectivul de economisire a energiei a fost deja atins. În Suedia, Agenția suedeză pentru energie încurajează gospodăriile să economisească energie cu un ghid online cuprinzător.
Țările baltice nu doresc să ia măsuri noi sau încă lucrează la măsuri
Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, consumul în Estonia a scăzut deja cu 16% față de media pe cinci ani. Cu toate acestea, furnizorii de căldură și industria sunt îndemnați să economisească gaz și să treacă la alți combustibili. În plus, șisturile bituminoase domestice ar putea înlocui parțial gazul importat, în următoarea perioadă de încălzire.
Lituania nu trebuie să ia măsuri suplimentare. Motivul pentru aceasta, pe lângă o scădere a cererii legată de preț, este și planul capitalei Vilnius de a înlocui gazul natural cu păcură în următoarea perioadă de încălzire. În Letonia, guvernul încă lucrează la linii directoare pentru implementarea măsurilor de economisire a energiei.
Ungaria și Polonia nu vor economisi energie suplimentară
În Polonia , guvernul nu se vede legat de ținta de economisire de 15 la sută. Se subliniază caracterul voluntar al regulamentului. În plus,Polonia folosește cam cel mai puțin gaz pentru obținerea energiei, doar 9%. În Ungaria, guvernul premierului Viktor Orban exclude categoric implementarea obiectivului.
Voluntariat în Republica Cehă, încredere în Slovacia, fără planuri în Slovenia
Republica Cehă se bazează în mare măsură pe măsuri voluntare. De exemplu, consumatorii din Republica Cehă și-au redus deja consumul de gaz din cauza prețurilor ridicate. Între timp, guvernul slovac a anunțat că a economisit suficient gaz pentru următorul sezon de încălzire. Rezervele de gaze ar acoperi 49% din consumul anual de gaze. Acest lucru face din Slovacia una dintre cele mai bine pregătite țări din UE. În Slovenia nu există încă planuri concrete, un studiu este în curs.
Bulgaria nu are încă un plan, România nu este nevoită să ia vreo măsură
Guvernul de tranziție din Bulgaria nu a formulat încă nicio măsură pentru a implementa ținta de 15%.