Criza energetică face ca marile companii petroliere să obțină profituri uriașe. În 2022, a existat un record de aproximativ 200 de miliarde de dolari în profit.
Cele mai mari cinci companii petroliere occidentale din lume, ExxonMobil, Chevron, BP, Shell și TotalEnergies, au înregistrat, împreună, profituri de aproximativ 200 de miliarde de dolari anul trecut.
Compania energetică de stat din Arabia Saudită, Aramco a raportat, de asemenea, rezultate record pe jumătate de an, cu un venit net de 87,9 miliarde de dolari în august anul trecut. A doua jumătate a anului nu ar fi trebuit să fie cu mult mai proastă, mai ales că al treilea trimestru a adus venituri de 42,4 miliarde de dolari. Mulți alți producători de petrol și gaze din întreaga lume au raportat cifre la fel de pozitive.
Motivul pentru aceasta: criza energetică și prețurile ridicate de pe piețele mondiale. Deși situația din sectorul petrolului s-a calmat oarecum, gazele naturale sunt încă relativ scumpe. Drept urmare, cel puțin „Cinci mari” din industria petrolieră vestică se așteaptă la profituri ușor mai mici în acest an. Potrivit previziunilor, aceștia s-ar putea aștepta la profituri de 150 de miliarde de dolari – cu aproximativ un sfert mai puțin decât anul trecut.
Aceasta înseamnă că toate companiile energetice se numără în mod clar printre câștigătorii crizei energetice actuale, în timp ce industria și oamenii obișnuiți sunt printre marii perdanți.
Care este situația OMV în România
OMV-Petrom a înregistrat anul trecut cel mai mare profit realizat vreodată de o companie românească – veniturile celei mai mari companii listate la Bursa de Valori București au depășit 10 miliarde de lei la o cifră de afaceri de 61 de miliarde.
Potrivit datelor publicate recent de compania petrolieră, în anul 2022, marcat de creșterea vertiginoasă a prețurilor la combustibili, profitul OMV a ajuns la 10,3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 260% față de cele aproximativ 2,9 miliarde de lei ale veniturilor din anul precedent. Cifra de afaceri a acestora de 61 de miliarde de lei a depășit cu 136% nivelul din 2021.
Christina Verchere, CEO OMV-Petrom a atras atenția asupra faptului că veniturile companiei „reprezintă o bază solidă pentru contribuția la economia României și a sectorului energetic românesc”.
„Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat prin impozite și dividende a stabilit un record, ajungând la 20 de miliarde de lei”. a subliniat CEO-ul.
Totodată, ea a vorbit și despre faptul că în 2023 OMV se pregătește să-și dubleze investițiile față de anul precedent și aproximativ 60 la sută din profitul de anul trecut, 6 miliarde de lei, va fi folosit pentru investiții.
În ceea ce privește taxa de solidaritate, oficialii OMV-Petrom insistă că nu trebuie să plătească impozit suplimentar pe profit către statul român, întrucât veniturile acesteia din extracție și rafinare nu depășesc 75 la sută din cifra de afaceri a afacerii.
În comunicatul lor de presă, aceștia au evidențiat: compania a plătit aproximativ 7,3 miliarde de lei statului român prin taxe specifice sectorului.
Mai mulți politicieni de frunte ai partidelor de guvernământ din București au comentat cu indignare că cea mai mare companie petrolieră a țării, care profită de criza energetică, nu este dispusă să contribuie la fondul de solidaritate care vizează reducerea facturilor la utilități ale populației.
Dar declarațiile combative s-au liniștit când s-a dovedit că „limita de 75 la sută” nu a fost impusă de guvernul român, întrucât condițiile pentru impozitul pe profit suplimentar au fost luate dintr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene din octombrie anul trecut.
Printr-o ordonanță de urgență adoptat la sfârșitul anului trecut, cabinetul condus de Nicolae Ciucă a obligat firmele care activează în sectorul combustibililor fosili să plătească o contribuție de solidaritate. Contribuţia de solidaritate este de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021.