Cîțu și Bode se contrazic în privința suspendării activității firmelor care se abat de la restricțiile în pandemie

by | 29 Mar 2021 | Economie

Premierul Cîțu a spus că va propune suspendarea pe două săptămâni a activității firmelor care nu respectă restricțiile în pandemie.

„Am văzut că amenzile nu mai au nici un efect. Nu mărim amenzile pentru că nu au nici un efect. Vom suspenda activitatea pe perioadă determinată”.

În schimb, colegul său de Guvern, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode admite că nu are cadrul legal pentru impunerea unei astfel de măsuri. Singurele instrumente aflate la dispoziția Guvernului sunt sancțiunile contravenționale, adică amenzile, despre care Cîțu spune că nu au niciun efect. În fapt, pentru a evita falimentul sigur, mulți agenți economici au decis să își continue activitatea în condiții comerciale normale, asumându-și plata amenzilor în caz unui control din partea autorităților.

În acest caz, ministrul Bode are dreptate. Posibilitatea de a desfășura activități economice este un drept garantat de Constituție:

Art. 45 – Libertatea economică: Accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera iniţiativă şi exercitarea acestora în condiţiile legii sunt garantate.

La fel ca și în cazul altor drepturi fundamentale, garantate de Legea fundamentală, restrângerea acestora nu se poate face tot în limitele Constituției

Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Asta înseamnă că Guvernul poate stabili reguli care să prevadă suspendarea activității economice a unor firme doar dacă există o lege care să reglementeze condițiile în care se poate face acest lucru. Legea care cuprinde regulile după care se pot restrânge drepturi și libertăți în pandemie este Legea 55/2020 privind starea de alertă. Actul normativ prevede posibilitatea Guvernului de a dispune suspendarea unor activități comerciale, dar aceeași lege prevede că sancționarea  încălcării acestei reguli, nu poate de fi decât administrativă, adică aplicarea unei amenzi.

Deci dacă Guvernul vrea să adauge alte elemente care să împiedice efectiv agentul economic să mai desfășoare activități economice pe o durată determinată, atunci e obligat să o facă prin lege adoptată în Parlament.

În acest sens, Lucian Bode a anunțat că proiectul de lege pe care l-a inițiat prevede aplicarea sigiliilor la sediile firmelor în cauză. Deci continuarea activității în cazul de față ar implica o sancțiune penală pentru ruperea sigiliilor

Codul Penal, Art. 260 – Ruperea de sigilii

 (1) Înlăturarea ori distrugerea unui sigiliu legal aplicat se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Dacă fapta a fost săvârșită de custode, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amenda.

 Toate aceste măsuri vor putea fi impuse abia după ce legea va intra în dezbatere parlamentară și după promulgarea și publicarea ei în Monitorul Oficial.  Până atunci Guvernul nu are nicio posibilitate de a închide efectiv firmele care încalcă restricțiile, asumându-și plata amenzilor aferente.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading