Agenția Internațională pentru Energie estimează că furnizorii de energie din UE vor obține profituri neașteptate uriașe în 2022 – în timp ce consumatorii au plătit facturi de câteva ori mai mari în unele cazuri și sunt împinși în capcana sărăciei.
Criza energetică din ultimul an și jumătate înseamnă că gazele, cărbunele, energia nucleară, hidro și alte surse regenerabile din UE pot genera profituri în exces de până la 200 de miliarde de euro în 2022, după estimarea Agenției Internaționale pentru Energie, conform Euronews.
Aceste câștiguri speculative care sunt așteptate în domeniul energiei corespund aproximativ cu produsul național brut al Portugaliei. În timp ce o mare parte a populației este condusă în sărăcie și, prin urmare, depinde de ajutorul statului, furnizorii de energie culeg profituri de neimaginat. Toate acestea ar putea fi reglate cu ușurință de către politicieni la nivel național sau european – dar, spre deosebire de legile de îngrădire a drepturilor, aprobate cu rapiditate în pandemie, în domeniul energiei nu prea există inițiative cu adevărat revoluționare.
Redistribuirea acestor fonduri pentru a ajuta consumatorii să compenseze facturile mai mari la energie este una dintre sugestiile din planul în 10 puncte al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) de a îndepărta Europa de petrol și gaze rusești. Ideea compensării prețului mărit la energie și gaze pentru populație a fost deja adoptată în Italia și România în 2022 iar alte câteva țări au redus taxele pe energie (Spania, Cehia, Polonia, Ungaria).
Însă toate aceste măriri de prețuri la energie s-au rostogolit deja adânc în economie, angrenând după ele creșteri de zeci de procente la toate produsele și înflație aproape de pragul de 10% în toată Europa. Toate intervențiile de până acum în prețul energiei pare doar o cârpire temporară și oferă foarte puțină speranță în viitor.
În 2012 prețul pe baril era circa 120$ iar la pompă benzina era 5,8 lei. În 2022 barilul este 100$ iar la pompă benzina este 8 lei.
Dacă ne uităm la prețurile petrolului din ultimii 20 de ani, de exemplu, este clar că țițeiul nu este motivul pentru care se percep prețuri record la benzinării. În medie, prețul pe baril a fost mai mare în 2012 decât este acum – dar încă plătim prețuri cu 40 la sută mai mari la benzinărie.
Cum ce-au creascut cheltuielile producătorilor de energie și gaz de au dublat, triplat prețurile de vânzare? Este un fapt că se fac foarte mulți bani în războaie și crize economice. Dar conducerile statelor europene știu asta și atunci de ce au prelungit criza economică? Și mai ales de ce au susținut cu frenezie desfășurarea războiului din Ucraina și implicarea militară puternică și nu fac tot ce poate pentru semnarea unui acord de pace cât mai rapid?