În 2020/21, indemnizațiile de șomaj i-au costat pe contribuabilii din Regatul Unit 1,56 miliarde de lire sterline iar în Romania suma totală bugetată pentru 2021 a fost de 798 de milioane ron (160 milioane euro) . Ținand cont că populația Romaniei este de 3.5 ori mai mica decat cea din Marea Britanie rezulta un șomaj generos pentru un aplicant din Regatul Unit. Potrivit Reuters, OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) consideră nivelul ajutorului de șomaj al Regatului Unit ca printre cele mai puțin generoase din statele dezvoltate. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, unele țări de pe continent asigură până la 77% din câștigurile medii naționale șomajului, permițând adulților apți pentru muncă să rămână inactivi atât timp cât doresc.
Principalul argument în favoarea ajutorului de șomaj este necesitatea de a ajuta persoanele care ajung fără sursă de venit în timp ce își caută un nou loc de muncă. O altă versiune, probabil mai comunistă, susține că guvernul ar trebui să dea bani „gratis” oricui are nevoie de ei. Logica din spatele unor astfel de măsuri este că ele sunt necesare, în primul rând, pentru a evita revoltele sociale iar în al doilea rând, pentru a se asigura că șomerii continuă să cheltuiască. În timp ce unele cercetări, cum ar fi cea publicată de Hamid Noghani Behambari de la Texas Tech University în 2020, indică faptul că asugurarea șomajului atenuează efectele asupra statisticilor criminalității, alții subliniază că funcționează doar pentru o perioadă limitată de timp și numai dacă este oferită ca stimulent pentru căutarea unui loc de muncă. „Furnizarea indemnizațiilor de șomaj, un răspuns natural al politicii, poate produce rău dacă îi determină pe indivizi să rămână șomeri mai mult timp”, afirmă o lucrare publicată de rețeaua de cercetare CESifo din 2021.
În ceea ce privește cheltuielile, este logic ca șomerii să își reducă consumul față de perioadele în care câștigă un salariu constant. „In șomaj, gospodăriile cheltuiesc în medie cu doar 7% mai puțin pe produse alimentare decât gospodăriile similare angajate”, au raportat Gabrielle Penrose și Gianni La Cava în 2021. Cheltuielile secundare, neprincipale, au scăzut in schimb cu 43%. Cercetarea lor a mai indicat că obiceiurile de cheltuieli nu s-au normalizat timp de încă trei ani după stabilizarea veniturilor gospodăriei.
Cea mai obișnuită modalitate de a profita de sistem este oprirea din căutarea unui loc de muncă, rămânând astfel o povară pentru contribuabil pentru o perioadă mai îndelungată: toate nevoile sunt satisfăcute, deci nu există urgență. Potrivit Federal Reserve Bank of St. Louis, „timpul dedicat căutării unui loc de muncă scade cu aproximativ 16% atunci când indemnizațiile de șomaj cresc cu 10%”. De ce să înduri rutina de lucru, naveta lungă și șefii îngrozitori dacă ai ocazia să te bucuri de bani de la guvern? Nu numai că este simplu, dar este adesea și mai profitabil. În mai 2020, CNBC a publicat un articol în care afirmă că „aproximativ 40% dintre lucrători sunt capabili să câștige mai mulți bani în timp ce sunt șomeri decât de la fostele lor locuri de muncă” (pe lânga ajutorul de somaj se lucreaza și la negru). Acest lucru este valabil mai ales pentru industria de agrement și ospitalitate, care a fost cel mai grav afectată în timpul pandemiei. Guvernul, la rândul său, recurge la tipărirea banilor, provocând astfel inflație, înrăutățind situația. Să nu uităm că inflația este cea mai mare taxă impusă de stat, ea reducând valoarea monedei în timp.
Există și o latură emoțională a problemei. Guvernul nu poate lăsa oamenii să sufere, în special pe cei „vulnerabili” și „marginalizați”. Perfect adevărat, ajutorul de somaj pe termen scurt sau orice fel de ajutor, poate ajuta familiile în nevoie, dar pe termen lung poate produce daune societății – cu puțină hotărâre și ingeniozitate guvernul poate pune mâncare pe masă într-un mod perfect legal. Nu este înțelept să crești dependența de stat și în general față de nimeni pentru că în timp se poate transforma în abuz. Cum ar fi ca în plină pandemie să nu îți poți ridica somajul decat dacă ești vaccinat! Știu, acum poate părea stupidă afirmația asta, dar in urmă cu 6 luni….
Indemnizațiile de șomaj sunt inutile pe timp îndelungat, menirea statului nu este să ofere bani gratis ci să ajute la crearea locurilor de muncă ceea ce va duce la profitabilitate prin aplicarea impozitului pe salariu.