Banca centrală a României crește ratele dobânzilor pe măsură ce inflația atinge cel mai mare nivel din ultimii 14 ani.
Inflația a urcat la 13,8 %, arată datele transmise miercuri de INS. Alimentele s-au scumpit cu 13,5%, mărfurile nealimentare cu 8,9% iar serviciile cu 7,1%.
Gazele, cartofii, energia electrică uleiul și combustibilii s-au scumpit cel mai mult (cu peste 30%). Niciun produs nu s-a ieftinit, singurul preț care a rămas neschimbat fiind cel al biletelor de tren. În rest, totul s-a scumpit.
Banca centrală a României și-a majorat dobânda cheie la 3,75% de la 3% pentru a limita inflația.
Creșterea cu 0,75% este cea mai mare din februarie 2008, când rata cheie a fost majorată cu 1%.
Decizia de marți este a șasea majorare a ratei anunțată de banca centrală din octombrie 2021, când rata cheie era de doar 1,25%.
S-a produs când rata inflației a depășit 10% în martie, pentru prima dată din 2004. Pe fondul cifrelor ridicate ale inflației, analiștii au prezis o creștere și mai îndrăzneață a ratei la ședința consiliului de administrație a băncii centrale de marți.
Banca centrală a spus că inflația cu două cifre este aici pentru a rămâne, cel puțin până în a doua jumătate a anului 2023. O altă creștere a ratei ar putea avea loc la următoarea reuniune a consiliului de administrație din iulie.
Scenariul actualizat arată o înrăutățire considerabilă a perspectivelor inflației. Se preconizează că inflația va continua să crească în T2’22 și să scadă doar treptat în următoarele patru trimestre, rămânând semnificativ crescută, ca urmare a unui impact suplimentar al factorilor care amplifică în prezent creșterea prețurilor, inclusiv a celor legate de războiul RU-UA. Potrivit BNR, inflația nu va reveni la niveluri de o cifră până în al doilea semestru din 2023.