În perioada următoare, produsele lactate vor fi reamenajate pe rafturile magazinelor din România, separând laptele și produsele lactate originale de cele care conțin alte grăsimi și/sau proteine. În același timp, clienții trebuie să fie informați despre ce conține produsul dat și în ce cantitate.
Regulamentul este inclus în noua lege a laptelui, a cărei metodologie de aplicare nu a fost încă finalizată, însă reprezentanții marilor lanțuri de comerț cu amănuntul și Autoritatea Națională pentru Sănătatea Animalelor și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au convenit să înceapă aplicarea legii, testând astfel modul în care se pot aplica regulile finale.
Legea reglementează sectorul laptelui şi al produselor lactate, al produselor care conţin ca ingrediente lapte sau produse lactate, al produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea acestora, urmărind în principal sănătatea populaţiei, satisfacerea necesităţilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor.
Potrivit anunțului autorității de specialitate, aplicarea prevederilor legii laptelui poate fi treptată, în prima etapă probabil că rafturile urmând să fie reamenajate doar în orașele mai mari, urmând ca ulterior să fie extinsă în toată țara.
Totuși, noua reglementare nu se aplică doar laptelui și produselor lactate, ci și restaurantelor, fast-food-urilor, patiserii etc iar pentru produsele oferite – trebuie indicat in meniu daca produsele din lapte contin alte grasimi si/sau proteine.
Inspecțiile pot fi așteptate doar atunci când metodologia de aplicare a legislației este dezvoltată după perioada de testare care urmează să fie începută în curând.
În cazul în care inspectorii constată o încălcare, anunță producătorul, iar în cazul produselor din alte țări ale Uniunii Europene, importatorul sau distribuitorul. Iar dacă comerciantul modifică informațiile de pe etichetă, acesta va fi amendat.
Regulamentul este în vigoare în Ungaria de mult timp, conform căruia denumirea de lapte sau chiar smântână poate fi scrisă pe un produs doar dacă este într-adevăr făcut din lapte, fără aditivi adăugati, motiv pentru care putem vezi produse pe rafturile magazinelor care spun băutură cu lapte sau băutură din migdale, orez, cocos..