Sume amețitoare investite în energie verde pentru scăderea CO2. Rezultate?

by | 6 Jul 2023 | Economie

Știți câți bani se duc în prezent în așa-numitele „energii regenerabile” în fiecare an? Peste un trilion de dolari. Da, trilion. Știți și cu cât scad emisiile de CO2 și metan? Deloc, ba chiar continuă să crească. Chiar și cu astfel de investiții uriașe, nu este nici pe departe posibilă înlocuirea combustibililor fosili.

Zeci de ani ni s-au spus povești de groază despre schimbările climatice, partea umană în ea și presupusul sfârșit iminent al lumii în următorii zece ani, că dispar urșii polari, că oceanele se vor revărsa pe continente, că vor dispărea insulele și ghețarii. Acest lucru a mers acum atât de departe încât vocile critice sunt reduse la tăcere și numite conspiraționiste.

Sume uriașe de bani sunt investite acum în extinderea așa-numitelor „energii regenerabile” în fiecare an, majoritatea concentrându-se pe centralele eoliene și solare. Organizații precum Agenția Internațională pentru Energie (IEA) și Institutul Energetic (EI) cu finanțare privată din Regatul Unit sunt actori importanți în acest sector și s-au dedicat propagandei generale privind clima. Dar, interesant, se dovedește că toate eforturile de a reduce emisia de dioxid de carbon presupus atât de rău nu aduc cumva nimic.

Nebunia climatică: „Net zero” va costa investiții uriașe de 4,5 trilioane de dolari până în 2030

Investiții uriașe, rezultate sub așteptări

Abia în mai 2023, AIE a publicat un raport cuprinzător (141 de pagini) intitulat „World Energy Investment 2023”. De asemenea, a publicat un document rezumat separat intitulat „Prezentare generală și constatări cheie” pentru a furniza datele într-o manieră concisă. Scopul principal al acestui raport este de a documenta și de a celebra schimbarea extraordinară a investițiilor globale în energie din ultimul deceniu, de la combustibilii fosili și către „energiile regenerabile”, în special eoliene și solare. Documentul de sinteză precizează:

Redresarea din criza cauzată de pandemia de Covid-19 și răspunsul la criza energetică globală au dat investițiilor în energie curată un impuls semnificativ. Comparând estimările noastre pentru 2023 cu datele pentru 2021, investițiile anuale în energie curată au crescut mult mai rapid decât investițiile în combustibili fosili în această perioadă (24% față de 15%). …

Estimăm că în 2023 se vor investi aproximativ 2,8 trilioane de dolari în energie. Peste 1,7 trilioane de dolari se îndreaptă spre energie curată, inclusiv surse regenerabile, nucleare, rețele, stocare, combustibili cu emisii scăzute, îmbunătățiri ale eficienței și surse regenerabile și electrificarea finală.

Potrivit AIE, investițiile anuale în „energie curată” (care includ și centrale nucleare, extinderea rețelei, stocarea energiei electrice și altele asemenea) au crescut acum la peste 1,7 trilioane de dolari (în creștere de la 1,6 trilioane de dolari în 2022). Aproape 700 de miliarde de dolari (2022: 600 de miliarde de dolari) au fost investite direct în regenerabile și în jur de 400 de miliarde de dolari în extinderea rețelei și capacități de stocare.

Dar dacă ați crezut că acest lucru ar duce de fapt la o reducere a emisiilor de CO2, veți fi dezamăgiți după cum aflăm din „Evaluarea statistică a energiei mondiale” document publicat de către IE în  iunie a acestui an. Această prezentare statistică oferă cifre finale complete pentru producția și consumul de energie la nivel mondial în 2022.

Concluziile raportului

Implementarea surselor regenerabile în sectorul energetic a continuat, impulsionată de energia solară și eoliană. 2022 a înregistrat cea mai mare creștere a capacității de construcție nouă eoliană și solară. Împreună, au atins o pondere record de 12% din producția de energie, solară de 25% și eolian de 13,5%. Energiile regenerabile (excluzând hidrocentralele) au îndeplinit 84% din creșterea netă a cererii de energie electrică în 2022.

Consumul global de energie primară a crescut cu aproximativ 1% în 2022, ajungând la aproape 3% peste nivelul din 2019 înainte de COVID. În cadrul acesteia, gazele au scăzut cu 3%, iar sursele regenerabile (exclusiv hidro) au crescut cu 13%. Dominanța combustibililor fosili a fost în mare parte neschimbată, la aproape 82% din consumul total.

Emisiile globale legate de energie au continuat să crească, cu 0,8%, în ciuda creșterii puternice a surselor regenerabile.

Marea Minciună Verde pe care aproape toată lumea o crede

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading