Înșelăciunile uriașe ale NATO despre războiul Rusia-Ucraina

by | 9 May 2023 | Fact-Check

Toate guvernele produc propagandă înșelătoare cu privire la aspectele politicii lor externe. Cu toate acestea, guvernele țărilor NATO par să stabilească un fel de record atât pentru numărul de știri false cât și pentru nebunia lor.

Fals: Lumea este unită în a se opune Rusiei și a sprijini Ucraina. Această laudă a avut o credibilitate slabă chiar și la începutul războiului Rusia-Ucraina devenind din ce în ce mai rasuflată odată cu trecerea timpului. Afirmația se bazează pe două voturi ale Adunării Generale a ONU, unul în martie 2022 și celălalt în februarie 2023. Măsurile respective au criticat Rusia pentru invadarea Ucrainei, dar au fost pur simbolice, deoarece nu i-au angajat pe membrii ONU să ia atitudine niciun fel. Chiar și așa, peste 20 la sută dintre țările reprezentate în Adunarea Generală au exprimat voturi negative sau abțineri, în ciuda faptului că știau că o astfel de poziție ar enerva puternic țările NATO.

În ceea ce privește politicile de fond, a existat puțin sprijin pentru o politică anti-Rusia în afara blocului NATO și a țărilor dependente de securitatea Washingtonului din Asia de Est. Nu numai că marile puteri precum India și China au refuzat să impună sancțiuni împotriva Moscovei ci și majoritatea covârșitoare a țărilor din Asia, Africa și America Latină și-au menținut această poziție. În ceea ce privește acordarea de ajutor financiar (mult mai puțin militar) Kievului, rândurile susținătorilor sunt și mai subțiri.

Fals: Războiul Rusia-Ucraina face parte dintr-o luptă globală existențială între democrație și autoritarism. Liderii NATO și susținătorii lor din mass-media au susținut acest argument în numeroase ocazii. Este fals din mai multe motive, dar cel mai important este că Ucraina nu este o democrație după niciun standard rezonabil. Chiar înainte ca guvernul lui Volodymyr Zelensky să adopte măsuri represive suplimentare în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Ucraina a primit note slabe de la Transparency International din cauza corupției omniprezente și un rating mediocru (este evaluată parțial liberă) din partea Freedom House în ceea ce privește libertățile politice (pagina cu raportul complet despre Ucraina a dispărut de pe site).

De atunci, Zelensky a scos în afara legii partidele de opoziție și instituțiile de presă, a impus o cenzură riguroasă restului presei, a interzis efectiv Biserica Ortodoxă Rusă și alte organizații religioase cu „legături cu Rusia” și a închis numeroase persoane (inclusiv foști colaboratori de top) cu acuzații de trădare. Regimul a creat chiar o „listă neagră” cu critici atât interni, cât și străini, acuzându-i că sunt „terorişti în dezinformare” şi „criminali de război”.

Este absurd să se prezinte războiul Rusia-Ucraina ca pe o luptă crucială între democrație și autoritarism, atunci când niciuna dintre țările implicate direct nu este o democrație. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a fost mult mai aproape de adevăr când a descris inițial conflictul drept o „dispută teritorială” banală care nu justifică implicarea SUA.

Fals: NATO nu este direct implicată în războiul Rusia-Ucraina. Când a început invazia rusă, diferiți oficiali au dat asigurări că în timp ce NATO va sprijini eforturile de apărare ale Kievului, nu va exista picior de militar al alianței în Ucraina. Cu toate acestea, documentele Pentagonului apărute în presă în aprilie 2023 au confirmat că Statele Unite și alte câteva țări NATO aveau zeci soldați al Forțelor Speciale în Ucraina.

Chiar și fără o prezență consistentă de trupe terestre, NATO a fost profund implicată în conflictul Rusia-Ucraina. Alianța a purtat un război proxy în toată regula împotriva Rusiei. Mai mult decât atât, obiectivul aparent depășește cu mult ajutorul dat Ucrainei. Secretarul Apărării SUA, Lloyd Austin, a confirmat sincer acest lucru, când a afirmat că scopul Washingtonului este „slăbirea Rusiei” până la punctul în care aceasta nu mai poate reprezenta o amenințare la securitatea Ucrainei sau a oricărei alte națiuni. Statele Unite au împins Curții Internaționale Penale să-l judece pe Vladimir Putin pentru crime de război. Oficialii administrației, inclusiv Biden, au sugerat că obiectivul de bază al NATO este schimbarea regimului la Moscova.

Puterile occidentale au furnizat Ucrainei arme din ce în ce mai puternice, inclusiv rachete cu rază mai lungă de acțiune și tancuri grele. Este evident că NATO a oferit și Ucrainei informații despre câmpul de luptă, inclusiv date privind obiectivele militare ruse. Această asistență a permis forțelor de la Kiev să doboare un avion de transport de trupe rusești cu sute de soldați la bord, să omoare generali ruși și să scufunde nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră. O astfel de implicare face din blocul NATO un beligerant în război, riscând o ciocnire incredibil de periculoasă cu o Rusie deținătoare de arme nucleare.

Etichete: NATO | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading