Macron în Beijing: rămânem alături de China

by | 7 Apr 2023 | Extern

În opinia lui Emmanuel Macron, Europa ar trebui să se abțină de la a se decupla de China. Înainte de întâlnirea sa cu președintele chinez Xi Jinping, președintele francez a menționat că superputerea asiatică ar putea juca un „rol important” pentru pacea în Ucraina.

„Nu trebuie să ne deconectăm, să ne despărțim de China”, a subliniat Macron miercuri, 5 aprilie, la Beijing, în timp ce s-a adresat comunității franceze care locuiește în capitala chineză.

„Auzim voci din ce în ce mai puternice care exprimă o preocupare puternică cu privire la viitorul relațiilor dintre Occident și China, care, într-o anumită formă, duc la concluzia că există o spirală de tensiuni crescânde”, a declarat Macron reporterilor de la Ambasada Franței la Beijing. Potrivit șefului statului francez, această soartă este departe de a fi determinată, Europa trebuie, dimpotrivă, „să se angajeze cu voluntarism pentru a continua să aibă o relație comercială cu China”, a îndemnat el.

Conștienți de importanța critică a Chinei pentru economia UE, pentru liderii europeni, a păstra bunăvoința atât a Beijingului, cât și a Washingtonului devine din ce în ce mai dificil.

În timp ce SUA si Comisia Europeană adoptă o linie din ce în ce mai dură împotriva Beijingului, Macron, împreună cu alți lideri europeni precum cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sánchez (care tocmai s-a întors din propria sa vizită la Beijing), continuă să insiste asupra dialogului, pentru a nu pune în pericol relaţiile comerciale.

Înainte de a începe călătorie din China, Macron a vorbit cu președintele american Joe Biden, fiind de acord cu cel puțin un punct; să „angajeze” China să „accelereze sfârșitul războiului din Ucraina”.

Beijingul își menține oficial neutralitatea, după ce a ales să nu sancționeze și nici să nu condamne invazia Rusiei, în timp ce Xi și Putin și-au evidențiat recent, la Moscova, alianța lor ca fiind un bastion împotriva hegemoniei occidentale condusă de SUA.

Liderul francez speră că Xi l-ar putea convinge pe președintele rus Vladimir Putin să înceapă negocieri de pace pentru conflictul din Ucraina. „Tocmai datorită relației sale strânse cu Rusia, China poate juca un rol important” în găsirea „căii către pace”, a susținut Macron.

Până acum, o astfel de speranță rămâne neclară, deoarece China a prezentat deja un plan de pace propriu pentru Ucraina, plan pe care Bruxelles-ul și Washingtonul l-au privit departe de a fi favorabil, deoarece ar consolida câștigurile teritoriale ale Rusiei. Fără acordul Washingtonului, nu este de așteptat nici un progres.

Întrebat despre suspiciunile occidentale de lungă durată, în care Beijingul ar trimite de arme la Moscova, Macron a spus că orice națiune care ar face acest lucru ar încălca dreptul internațional, adăugând că nu este în interesul Chinei „să fie un război de durată”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat săptămâna trecută că UE trebuie să limitaze accesul Chinei la tehnologii sensibile, reducând în același timp dependența de China pentru input-uri cheie, să „reducem riscurile”.

După ce a venit cu o delegație de afaceri de 50 de oameni, Macron a spus că o astfel de „reducere a riscurilor” nu înseamnă ruperea legăturilor comerciale cu China; nu există nicio contradicție în reducerea dependenței Europei de China în sectoare strategice precum telecomunicațiile și creșterea legăturilor de afaceri în alte domenii, a precizat el.

Analiștii nu prevăd că în timpul vizitei vor fi semnate acorduri majore între Paris și Beijing, având în vedere sensibilitățile actuale mai ales că Franța nu doreste să irite SUA.

Etichete: China | Franța

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading