În ultimii ani, peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piața internă, au transmis joi reprezentanții Asociației Producătorilor de Produse Farmaceutice Generice din România (APMGR).
Potrivit declarației acestora, dispariția acestor preparate a dus la o situație paradoxală: pacienții români au acces la medicamente inovatoare scumpe, dar nu și la medicamente generice care sunt cu până la 80 la sută mai ieftine.
APMGR dă vina pentru acest fenomen pe politica de preț și fiscală a guvernului, precum și pe creșterea costurilor de producție din cauza epidemiei și a războiului din Ucraina. În rezoluția lor reprezentanții organizației au cerut guvernului să ia de urgență măsuri care să asigure accesul pacienților români la asistență medicală și să economisească bugetul Fondului Național de Sănătate (CNAS).
Printre acestea, au menționat ajustarea prețului medicamentelor mai ieftine de 50 de lei la inflație, precum și reducerea taxei clawback la medicamentele generice la 15 la sută. S-a amintit că problema principală pentru producătorii de medicamente generice este creșterea globală a prețului tuturor factorilor (energie, transport, materii prime și ambalaje) necesari producerii medicamentelor – între 20 și 300 la sută față de 2021.
Cu toate acestea, producătorii nu pot crește prețurile, deoarece acestea sunt reglementate de Ministerul Sănătății, se arată în anunț. Potrivit reprezentanților APMGR, taxa de clawback este o problemă suplimentară, care este de 28 la sută pentru medicamentele generice de import mai ieftine de 50 de lei și subvenționate 100 la sută, în timp ce legea cere 20 la sută.
Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente – nu distribuitorilor și nici farmaciilor – să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.
Potrivit organizației, diferența vine din faptul că taxa se calculează pe prețul de vânzare inclusiv marja și costurile de distribuție. Inflația și o taxă clawback mai mare decât cea stabilită prin lege este motivul pentru care au dispărut de pe piață peste 3.000 de medicamente generice, au precizat reprezentanții producătorilor.
Răspunzând plângerilor, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat: guvernul nu vrea să evite problema, ci să o rezolve și, în același timp, a atras atenția asupra faptului că cel mai important este să protejeze interesele pacienților.