În Marea Britanie, primele supermarketuri raționalizează deja unele tipuri de legume. Motivul: producția proprie este paralizată din cauza costurilor mari cu energia și nu există suficiente provizii din principalele țări importatoare.
Agricultura europeană se bazează pe sere (încălzite pe vreme rece), în special pentru cultivarea legumelor, pentru a satisface cererea. Prețurile ridicate la energie au făcut ca mulți fermieri din Marea Britanie până în Țările de Jos și în alte țări din Europa să o folosească în mod limitat pentru a planta culturi de iarnă. În plus, sunt condiții meteorologice nefavorabile (secetă vara, perioade lungi de îngheț iarna), care restrâng oferta.
Situația a fost agravată de scăderea producției în serele țărilor mari producătoare precum Țările de Jos, în primul rând din cauza costurilor ridicate ale energiei, susțin experții.
UK shops 'hurt horribly by Brexit,' says former Sainsbury's boss – as more supermarkets ration fruit and vegetables https://t.co/S5kwwTRwL9
— LBC (@LBC) February 22, 2023
Acest lucru duce ca unele supermarketuri din Marea Britanie să raționalizeze deja diverse tipuri de legume. Culturile de câmp precum roșiile, ardeii, salata de miel, conopida sau castraveții sunt uneori vândute doar în cantități foarte limitate. Între timp, angrosiștii caută deja noi furnizori din alte țări, ceea ce înseamnă probabil și că legumele trebuie să parcurgă distanțe mult mai mari, ajungând mult mai greu și cu prețuri mult mai mari.
NFU president warns supermarkets could limit sale of tomatoes, potatoes, cucumber and broccoli | Daily Mail Online. Do we really want to be dependent on the #EU for our food? #Sunak thinks so. One British betrayal after another. Our farmers are essential.! https://t.co/YD2Rm1lllY
— Jim Ferguson (@JimFergusonUK) February 22, 2023
Asda, al treilea magazin alimentar din Marea Britanie, a răspuns rapid cu un plafon de trei produse per client pentru roșii, ardei, castraveți, salată verde, broccoli, conopidă și zmeură, invocând recoltele perturbate din Spania și Maroc din cauza condițiilor meteorologice deteriorate.
Morrisons, un alt lanț britanic de supermarketuri, a stabilit limita la două articole de persoană începând cu 22 februarie.
Combinația dintre condițiile meteorologice nefavorabile, prețurile ridicate la energie și, în curând, îngrășămintele cu azot din ce în ce mai scumpe și din ce în ce mai rare, pune o povară enormă asupra fermierilor. Guvernele din Europa nu pot fi învinuite pentru vremea nefavorabilă, dar pot fi învinuite pentru explozia prețurilor la energie si îngrășăminte.
Războiul economic împotriva Rusiei, cu toate sancțiunile și embargourile, este cel care duce la perturbări și răsturnări pe piețe. Fermierii suferă la fel de mult ca industria și gospodăriile private.
Dar, în timp ce guvernele își concentrează ajutorul financiar în primul rând asupra industriei și gospodăriilor private, fermierii rămân în mare parte fără nimic. Consumatorii încep încet, dar sigur, să simtă acest lucru.