Discurs fulminant pentru libertate. „Lui Klaus Schwab îi spun asta: Cum îndrăznești să-mi furi copilăria și viitorul”

by | 23 Feb 2023 | Social

În cursul protestelor de la Oxford (Marea Britanie), unde mobilitatea cetățenilor va fi restricționată de așa-numitele Orașe de 15 minute în anul viitor, discursul unei fete de 12 ani devine viral pe rețelele sociale: ea critică conceptul lăudat al WEF și discută despre modul în care acest proiect este primul mare pas către drumul către supravegherea totală. Parodiind-o pe Greta Thunberg, ea îl întreabă pe Klaus Schwab: „Cum îndrăznești?”

Eleva de clasa a VII-a, Jasmin, a fost unul dintre cei șase vorbitori principali care s-au adresat mulțimii în ziua de acțiune a comunității Stop Oxford: Nu Orașelor 15 Minute, sâmbătă, 18 februarie.

Ce sunt orașele de 15 minute?

Orașul de 15 minute este un termen inventat în 2016 de Carlos Moreno, director științific și profesor specializat în sisteme complexe și inovare la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

Ideea de bază este că orașele ar trebui proiectate – sau reproiectate – astfel încât locuitorii de toate vârstele, mediile și abilitățile din toate părțile orașului să poată accesa nevoile lor zilnice (locuință, muncă, hrană, sănătate, educație, și cultură și agrement) pe o distanță de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta.

Modelul a fost adoptat de mai multe orașe din întreaga lume, în special în Paris, unde primarul Anne Hidalgo a colaborat cu Carlos Moreno și l-a făcut parte din campania ei de realegere în 2020. În 2020, C40 Cities a promovat ideea de oraș de 15 minute ca un plan pentru recuperarea post-COVID-19.

Consiliile locale și județene au anunțat că orașul englez Oxford va fi împărțit în nouă districte în 2024, în care locuitorii pot conduce doar de 100 de ori pe an. Traficul cu mașina dintre cartiere nu se va mai face direct ci doar prin ocolire printr-o centură a orașului. Cine vrea să meargă în alt cartier decât cel în care sta, trebuie sa ia autobuzul, bicicleta, etc indiferent de motive. Amenzile vor fi marii pentru cine va încălca regulile.

De ce a luat Jasmin atitudine?

În discursul său, Jasmin descrie ce ar însemna pentru ea orașele de 15 minute: Dacă prietenii ei locuiesc în zone diferite, părinții ei nu i-ar putea lua cu mașina ca de obicei (pentru că asta ar fi pedepsit cu amenzi). Trebuie să mergi pe distanțe mai lungi până acasă seara. Este sigur pentru ea? Ea notează că pentru a „rezolva” această problemă, guvernanții ar instala camere de luat vederi – perfecționând supravegherea totală distopică a cetățenilor. Așa că orașele de 15 minute nu duc la nimic altceva decât pierderea completă a libertății și intimității oamenilor, avertizează fata.

Discursul anti-Gretei

„Aceste orașe de 15 minute urmează să devină în curând zone de recunoaștere facială digitală”, a spus Jasmin, înainte de a explica cum ar fi mai rău și pentru emisiile de carbon.

„Dacă, de exemplu, m-am dus la casa prietenului meu din Zona 3, părinții mei vin în mod normal să mă ia cu mașina lor. Durează doar zece minute. Deci asta înseamnă că ar trebui să ocolească șoseaua de centură și să se întoarcă din nou în oraș? … Ar dura 30 de minute, provocând mult mai multă poluare și lăsând o amprentă de carbon mult mai mare.”

Jasmin a spus că alternativa unei plimbări de seară spre casă nu ar fi sigură pentru o tânără, în ciuda a ceea ce ar putea pretinde urbaniştii de 15 minute.

„Atunci vor spune: Oh, nu-ți face griji pentru asta. Ne-am gândit deja la asta. Vei fi în siguranță. Vom avea o mie de camere pe străzi care te urmăresc până acasă. Oh, uh, amintește-ți, este pentru siguranța ta”, a glumit ea, în aplauze.

“Ce? Vorbești serios?… Nicio cantitate de camere nu va opri pe cineva care vrea să mă atace. Vreau să fiu în siguranță, dar nu în măsura în care să fiu pregătită să renunț la libertatea și intimitatea mea pentru a o avea.”

„Ca un copil de 12 ani, sunt foarte îngrijorată de viitorul meu. Și lui Klaus Schwab îi spun asta: Cum îndrăznești!” spuse Jasmin, râzând de interpretarea ei a Gretei Thunberg.

Cum îndrăznești să-mi furi copilăria și viitorul și viitorul tuturor copiilor, înrobindu-ne în închisoarea ta nebună de supraveghere digitală! Știm cu toții unde duce asta. Aceștia sunt primii pași ai unei realități distopice din orașe de 15 minute. Dintr-o sămânță mică, poate crește un copac uriaș.”

În loc să se îngrijoreze ce efect au oamenii asupra schimbărilor climatice, Jasmin era îngrijorată de modul în care schimbările climatice au fost făcute să afecteze oamenii.

„Schimbările climatice sunt folosite pentru a ne controla, pentru a ne împinge în direcția în care oamenii lacomi vor să mergem. Adevărul este că oamenii lacomi vor control total a tot ceea ce facem,a  tot ceea ce gândim și a tot ceea ce spunem”, a explicat ea.

„Guvernul nostru a fost deturnat de impostori lacomi și egoiști care se dădeau drept politicieni. Ei cred că sunt mai buni decât noi și stăpâni peste noi. Și până când această problemă va fi rezolvată în mod eficient, tirania va continua.”

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading