Pe măsură războiul din Ucraina se apropie de un an, China ia în considerare în mod activ să ofere sprijin letal, inclusiv arme și muniții pentru a ajuta Moscova.
„Am fost îngrijorați încă din prima zi de această posibilitate”, a spus secretarul de stat Antony Blinken într-un interviu cu moderatoarea Face the Nation – CBS, Margaret Brennan, sâmbătă. Presat asupra tipului de ajutor letal pe care îl are în vedere China, Blinken a vorbit în termeni generali. (aici video și transcriptul interviului)
„Există o gamă întreagă de lucruri care – care se încadrează în acea categorie, totul, de la muniție la arme în sine.”
În special, principalul oficial de politică externă al Chinei, Wang Yi, le-a spus altor lideri la Conferința de Securitate de la Munchen săptămâna aceasta că China lucrează la o propunere de pace pentru a pune capăt conflictului. Această poziție publică este contrară a ceea ce a indicat serviciile de informații americane.
„I-am văzut oferind sprijin neletal Rusiei pentru a fi folosit în Ucraina. Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informațiile pe care le avem că se gândesc să ofere sprijin letal și le-am spus foarte clar că asta ar cauza o problemă serioasă pentru noi și în relația noastră” conform lui Blinken.
Blinken a confirmat că multe companii chineze oferă deja sprijin neletatal rușilor. El a menționat relația dintre companiile chineze și guvernul chinez, spunând: „Până în prezent, am văzut companii chineze și, desigur, în China, nu există nicio distincție între companiile private și stat”.
Răspunsul Chinei
Ministerul de Externe al Chinei a transmis luni că Statele Unite nu sunt îndreptăţite să „dea lecţii” despre furnizarea de arme.
„Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul în relaţiile sino-ruse sau chiar să ne constrângă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Wang Wenbin, citat de CNN.
El a susținut că China continuă „să îndemne la pace şi să promoveze discuţiile” pentru a rezolva conflictul din Ucraina şi îşi menţine ferm poziţia de „a juca un rol constructiv în promovarea dezescaladării şi calmării situaţiei”.
„Partea americană, nu cea chineză, este cea care furnizează un flux constant de arme pe câmpul de luptă. Cine face apel la dialog şi pace şi cine împarte cuţite şi încurajează confruntarea?”, a întrebat el retoric, scrie News.ro.
Blinken a fost prezent, în Germania pentru Conferința de Securitate de la München, un eveniment anual la care participă oficiali de vârf din întreaga lume în domeniul apărării, securității umane și ordinii globale. Acolo, el a vorbit față în față cu Wang Yi despre consecințele cu care s-ar confrunta China dacă ar furniza Rusiei arme, muniție sau alt ajutor letal.
Blinken a fost întrebat dacă Wang Yi și-a oferit scuze pentru balonul de supraveghere chinez care a plutit deasupra spațiului aerian al SUA cu câteva săptămâni în urmă. Blinken a spus că nu există scuze, dar întâlnirea de o oră a fost utilă.
„Trebuie să ne asigurăm că competiția în care suntem în mod clar angajați nu intră în conflict”, a spus Blinken. „Dar, în același timp, vom susține cu hotărâre interesele noastre.”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat la conferință că Beijingul „urmărește îndeaproape pentru a vedea prețul pe care îl plătește Rusia – sau recompensa pe care o primește – pentru agresiunea sa”, potrivit Politico.
China a refuzat să condamne atacul militar masiv al Moscovei asupra Ucrainei, asigurând Rusia de tot sprijinl său și a fost acuzată că a asigurat acoperire diplomatică Rusiei prin nesusținerea sancțiunilor occidentale.
Blinken a mai spus și că Iranul și Rusia își extind relațiile militare.
„Am văzut Iranul furnizând drone pe care Rusia le folosește în Ucraina pentru a ataca infrastructura civilă, pentru a ucide civili”, a spus Blinken, adăugând că asistența Iranului pentru Rusia „se desfășoară de luni de zile”.
Dar acum, Rusia ar putea înarma și Iranul, care este desemnat de SUA drept cel mai mare stat sponsor al terorismului.
„Există o relație din ce în ce mai nocivă între Rusia și Iran”, a adăugat Blinken. „Rusia oferă, de asemenea, echipamente militare Iranului, inclusiv, se pare, avioane de luptă sofisticate. Este ceva ce pare să se întâmple, ceea ce ar face din Iran o amenințare și mai mare, dacă va achiziționa acea tehnologie. despre care am vorbit cu aliați și parteneri din întreaga lume. Această relație este o preocupare din ce în ce mai mare.”
De la începutul războiului, președintele iranian Ebrahim Raisi a sprijinit atacul militar al lui Putin asupra Ucrainei, declarând că acțiunile sunt justificate, deoarece extinderea NATO reprezenta o „amenințare gravă” la adresa stabilității regiunii.
Blinken a comentat, de asemenea, despre anunțul vicepreședintelui Kamala Harris la Munchen, potrivit căruia SUA au stabilit unilateral, în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina.
„Determinarea că – că s-au comis crime împotriva umanității, pe care vicepreședintele a anunțat-o astăzi, este, din păcate, foarte clară”, a spus Blinken. “Și am văzut asta aproape din prima zi. Am văzut în Bucha, când valul rusesc s-a retras, am văzut ce a rămas în urma lui. Și este îngrozitor. Și continuăm să vedem în toată țara, faptul că ei vizează civili, vizează infrastructura civilă, astfel încât oamenii să înghețe până la moarte, să nu aibă luminile aprinse.”
Când a fost întrebat dacă Departamentul de Stat lucrează la determinarea legală a genocidului, Blinken a răspuns: „Vom analiza orice determinare, dar vom urmări faptele și vom respecta legea. Acestea sunt determinări foarte grave și ne vom angaja în ele foarte serios.”
*imagine Reuters