Miliardarul american Elon Musk a apărat decizia luată de compania sa, SpaceX de a limita utilizarea sistemului său de internet prin satelit Starlink de către armata ucraineană, declarând că nu dorește ca SpaceX să fie responsabilă pentru escaladarea conflictului ruso-ucrainean care ar putea duce la al treilea război mondial.
La scurt timp după război, Ucrainei i s-au livrate mii de antene satelit SpaceX Starlink, care s-au dovedit a fi neprețuite în menținerea canalelor de comunicare în Ucraina și pentru a permite oamenilor să rămână conectați la internet. Cu toate acestea, acestea au fost folosite frecvent de armata ucraineană pentru a-și controla rețeaua de drone de supraveghere și pentru a viza poziții rusești, despre care SpaceX insistă că nu a fost convenit.
Starlinks sunt sateliți de telecomunicații creați de compania aerospațială SpaceX a lui Musk, proiectați pentru a oferi lumii acces la internet de mare viteză prin satelit. Ele operează pe orbite joase de aproximativ 550 de kilometri.
Miercurea trecută, președintele și CEO-ul SpaceX, Gwynne Shotwell, a anunțat măsuri pentru a reduce utilizarea sistemului Starlink de către armata ucraineană din întreaga țară, susținând că „nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă” și acuzând forțele ucrainene că folosesc sistemul „în moduri care au fost neintenționate și nu face parte din niciun acord”.
„Știm că armata le folosește pentru comunicații și asta e în regulă”, a spus ea. „Dar intenția noastră a fost să nu-i punem niciodată să-l folosească în scopuri ofensive.”
Decizia a revoltat oficialii guvernului ucrainean, consilierul principal al președintelui Zelensky, Mykhailo Podolyak, acuzând compania lui Musk că nu a recunoscut dreptul Ucrainei la autoapărare.
El a spus joi că SpaceX ar putea alege să fie „de partea dreptului la libertate” sau, în schimb, să rămână „de partea Federației Ruse și „dreptul” acesteia de a ucide și de a ocupa teritorii”.
A year of 🇺🇦 resistance & companies have to decide:
-Either they are on the side of 🇺🇦 & the right to freedom, and don’t seek ways to do harm.
-Or they are on RF’s side & its "right" to kill & seize territories.#SpaceX (Starlink) & Mrs. #Shotwell should choose a specific option— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) February 9, 2023
Fostul astronaut NASA Scott Kelly, fratele senatorului democrat de Arizona, a postat pe Twitter cerându-i lui Musk:
„Restabilește funcționalitatea completă a sateliților Starlink. Apărarea împotriva unei invazii genocide nu este o capacitate ofensivă. Este supraviețuire. Vieți nevinovate vor fi pierdute. Poti ajuta. Mulțumesc.”
Cu toate acestea, Musk a apărat decizia luată de SpaceX, insistând că nu va fi responsabil pentru al treilea război mondial.
„Ești suficient de inteligent ca să nu înghiți rahaturile mass-media și ale propagandei”, i- a răspuns Musk lui Kelly . „Starlink este coloana vertebrală de comunicare a Ucrainei, în special în primele linii, unde aproape toate celelalte conexiuni la internet au fost distruse. Dar nu vom permite escaladarea conflictului care ar putea duce la al treilea război mondial”, a adăugat el.
You’re smart enough not to swallow media & other propaganda bs.
Starlink is the communication backbone of Ukraine, especially at the front lines, where almost all other Internet connectivity has been destroyed.
But we will not enable escalation of conflict that may lead to WW3.
— Elon Musk (@elonmusk) February 12, 2023
Elon Musk a ajutat Ucraina în mai multe rânduri cu terminale Starlink, la cererea guvernului ucrainean, chiar la începutul războiului.
Când forțele ruse au început să vizeze infrastructura ucraineană, Musk a actualizat software-ul Starlink, astfel încât stațiile să poată fi alimentate la bricheta auto.
Musk a declarat în octombrie anul trecut că nu poate continua să finanțeze Starlink în Ucraina pe termen nelimitat, dupa ce anterior el susținut găsirea unei soluții de oprire a războiului iar conducerea Ucrainei și susținătorii războiului l-au criticat și amenințat intens.
Atât Musk însuși, cât și SpaceX au avertizat în mod frecvent că conexiunea la internet a Starlink nu trebuie utilizată în angajamente militare, iar termenii și condițiile sistemului prin satelit afirmă că serviciile sale „nu sunt concepute sau destinate utilizării cu sau în armament ofensiv sau defensiv”.