Nu e banc, e știință: Oamenii urâți sunt mai dornici să poarte mască

by | 7 Feb 2023 | Social

Conform descoperirilor publicate la  Frontiers in Psychology,  persoanele care se consideră mai puțin atractive sunt mai dornice să continue să poarte măști.

„Descoperirile noastre sugerează că  purtarea măștii se poate schimba de la a fi o măsură de autoprotecție în timpul pandemiei de COVID-19 la o tactică de autoprezentare în era post-pandemie”.

Descoperirile provin din mai multe studii realizate pe subiecți americani de cercetătorii de la Universitatea Națională din Seul din Coreea de Sud. Studiile au descoperit că persoanele care se percep ca fiind atractive sunt mai puțin dispuse să poarte mască și invers, cei care se consideră neatractivi, sunt dispuși să poarte mască.

Studiile anterioare au descoperit că persoanele neatractive sunt considerate mai atractive atunci când poartă măști, în timp ce mulțimea „frumoșilor” este percepută ca fiind mai puțin atractivă, au observat cercetătorii. Pare logic cât timp ce nu știi ce se ascund sub o mască.

Coreenii au inventat și un termen pentru persoanele mai puțin atractive care poartă o mască pentru a beneficia de faptul că îi lasă pe alții să creadă că sunt mai arătoase: „ma-gi-kkun”. În Statele Unite, termenul „pescuit cu mască (mask fishing)” a fost popularizat pe TikTok de tinerii care frecventează rețeaua.

După cum a remarcat New York Times anul trecut, măștile „ascundeau tot felul de transformări pe care adolescenții se pot simți înclinați să le ascundă: aparat dentar, coșuri, cicatrici de la acnee, creșterea părului facial”.

Între timp, eficiența purtării măștilor – care a fost pusă la îndoială pe bună dreptate încă din primele luni – a fost subiectul unui amplu studiu, cu rezultate negative. Studiul publicat în Cochrane Database of Systematic Reviews, evaluat de colegi, a concluzionat că, în cuvintele unui autor, „purtarea măștilor în comunitate probabil că produce o diferență mică sau deloc în ceea ce privește rezultatul”.

Un studiu amplu demonstrează că măștile sunt complet inutile

Aparent, singurele rezultate pe care măștile le afectează sunt cele legate de modul în care ne percep alții. În timp ce recentele cercetări s-au concentrat pe atractivitate, în 2023 purtarea măștilor ar putea fi subiect de cercetare psihologicaă sau chiar psihiatrică.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading