Potrivit prim-ministrului Ulf Kristersson, Suedia a făcut tot ce a putut pentru a satisface cererile turcești înainte de aprobarea cererii suedeze pentru NATO. Într-un discurs la conferința anuală privind politica de apărare suedeză, Kristersson și-a exprimat încrederea în viitorul țării sale ca membru NATO, în ciuda rezistenței Turciei. El a mai explicat că Turcia „vrea lucruri pe care nu le putem și nu le vom da. Mingea este acum pe terenul Turciei.”
Cu referire la cererile de la Ankara privind extrădarea persoanelor pe care guvernul turc le-a catalogat drept teroriste, Kristersson a adăugat:
Din când în când, Turcia menționează persoane pe care și-ar dori să le vadă extrădate din Suedia. Am răspuns că aceste probleme sunt tratate de dreptul suedez. Cetăţenii suedezi nu vor fi niciodată extrădaţi în altă ţară, niciodată.
Într-o actualizare privind starea aplicațiilor NATO suedeze și finlandeze, EUobserver.com raportează:
Turcia și Suedia s-au înmpotmolit în discuțiile privind aderarea la NATO, unii prevăzând că președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu va ceda până în iulie. Blocajul vine după ce Suedia a indicat că nu va extrăda pe nimeni în Turcia doar pentru a face pe plac Ankarei.
Într-o declarație pentru EUobserver, Bülent Keneș, jurnalist turc care trăiește în exil la Stockholm, explică:
Cred că acum ei [Suedia] și-au pierdut răbdarea și vor să facă regimul Erdogan să înțeleagă că cer imposibilul.
Suedia și-a coordonat aplicarea la NATO cu Finlanda, punând celelalte două țări nordice non-NATO rămase pe o cale paralelă către aderare. În timpul unei vizite la conferința suedeză de apărare, ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto a declarat că „Finlanda nu se grăbește” să se alăture alianței și va aștepta cu răbdare acceptarea cererii suedeze.
Până în prezent, 28 din cei 30 de membri actuali ai NATO au aprobat aderarea Suediei. Pe lângă Turcia, Ungaria nu a votat încă extinderea alianței.