Guvernul ar fi trebuit să se aștepte la o creștere a prețurilor și să fie pregătit pentru aceasta însă, de fapt, puține puteau fi făcute.
Intrarea Croației în zona euro a provocat un val de creșteri de prețuri în magazine, determinându-l pe premierul croat Andrej Plenković să țină ședințe de guvern pentru găsirea unor soluții.
Trecerea de la moneda națională kuna la euro a determinat comercianții cu amănuntul să crească semnificativ prețurile bunurilor și serviciilor. Produsele de bază dar și alte produse de largă necesitate, sunt acum mai scumpe ceea ce convine guvernului pentru că adună bani mai mulți din taxe. Lanțurile de retail au crescut prețurile cu 10 și chiar 20 la sută.
Criticii zonei euro au susținut că aceasta ia puterile de politică monetară de la statele-națiune și le transferă Băncii Centrale Europene, care are sediul în orașul german Frankfurt. Și alte țări au experimentat acest fenomen după introducerea monedei euro.
Decizia de a adopta moneda euro a fost extrem de dăunătoare pentru țări precum Spania, Grecia și chiar Italia. Odată cu introducerea monedei euro, sectorul de producție mult mai dominant din nordul Europei nu a mai trebuit să-și facă griji că aceste țări din sud își vor reduce valoarea monedelor pentru a-și susține sectoarele de producție. În plus, aceste națiuni din sud au fost nevoite să concureze cu exporturile ieftine din națiunile asiatice, care și-au menținut artificial monedele ieftine prin puterea devalorizării monedei. De atunci, Spania, Grecia și chiar Italia și-au văzut sectoarele de producție slăbite sever, iar șomajul în rândul tinerilor a rămas extrem de ridicat.
Valul de creșteri ale prețurilor a stârnit indignare în rândul cetățenilor croați, nelăsând guvernului o altă opțiune decât să reacționeze. Premierul Andrej Plenković a anunțat introducerea unor măsuri de protejare a cetățenilor de ceea ce spune că sunt creșteri nejustificate de preț. Ministrul Economiei, Davor Filipović, a reacționat, de asemenea, spunând că guvernul nu va permite aceste creșteri, mergând până la a afirma că mulți comercianți cu amănuntul „încearcă să înșele cetățenii”.
Guvernul ar fi trebuit să se aștepte la o creștere a prețurilor și să fie pregătit pentru aceasta. Criticii subliniază că o problemă similară a apărut în Slovenia când țara a introdus moneda euro în 2004. Ljubljana a rezolvat această problemă prin crearea unor „liste negre” de lanțuri de retail care au crescut prețurile. Unii au spus însă că reglementarea prețurilor ar fi dificilă, chiar imposibilă, iar majoritatea vor rămâne la nivelul actual.
Este important de remarcat faptul că decizia de a introduce moneda euro în Croația a fost adoptată fără discuții sau dezbateri publice, chiar dacă cercetările arată în mod constant că croații erau împărțiți în această chestiune. Un sondaj din 2022 a arătat că până la 40% dintre croați s-au opus adoptării noii monede.
În ciuda acestei opoziții, guvernul de centru-dreapta, pro-Bruxelles, al lui Andrej Plenković, a decis ca Croația să intre în zona euro.