Macron pledează pentru garanții de securitate ce urmează a fi oferite Rusiei

by | 14 Dec 2022 | Extern

Pe marginea calătoriei sale în Statele Unite, președintele francez Emmanuel Macron a făcut declarații în care a cerut să se ia în considerare „garanțiile” care urmează să fie oferite Rusiei în materie de securitate pentru a declanșa negocierile de pace. Cuvintele sale au provocat o reacție puternică, în special din partea vecinilor imediați ai Rusiei.

În timpul călătoriei sale la Washington, Emmanuel Macron a răspuns la întrebările jurnaliştilor de la postul francez TF1 cu privire la situaţia internaţională. Temerile lui Putin cu privire la extinderea nelimitată a NATO sunt o problemă reală care trebuie luată în considerare, a explicat președintele francez. „Unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO va ajunge direct la ușile sale iar desfășurarea de arme ar putea amenința Rusia”, a spus el.

Macron consideră că discuțiile de pace nu pot permite să ignore această problemă. La câteva luni de la începutul conflictului, Macron face din nou ecou punctelor majore ridicate de ruși în februarie, înainte de izbucnirea războiului: fără extindere NATO, nicio desfășurare de rachete în apropierea granițelor ruse și o reducere a armatei NATO și infrastructurii din Europa la nivelurile din 1997. La acea vreme, Statele Unite considerau aceste precondiții de neconceput.

Agenția de presă rusă TASS, de obicei foarte critică la adresa președintelui francez, a citat tocmai din interviul lui Emmanuel Macron TF1 făcând mai multe comentarii despre președintele francez în zilele care au urmat.

Linas Linkevičus, fostul ministru lituanian al apărării și afacerilor externe, și-a exprimat indignarea față de remarcile controversate ale președintelui francez: „Rusia are toate garanțiile de securitate dacă nu își atacă, nu își anexează sau nu își ocupă vecinii”, a răspuns Linkevičus pe Twitter. „Dacă cineva dorește să creeze o nouă arhitectură de securitate care să permită unui stat terorist să-și continue metodele de intimidare, ar trebui să se gândească din nou.”

Același ecou s-a auzit și de la consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, care a explicat că singurele garanții de securitate care trebuie luate în considerare sunt cele menite să protejeze împotriva Rusiei post-Putin.

Punctul de vedere polemic al președintelui Macron stârnește indignare în Est, dar ne amintește de o realitate obiectivă: Rusia nu va ceda ușor în problemele considerate cruciale pentru securitatea sa. Atât Statele Unite cât și Rusia și-au arătat deschiderea față de negocierile de pace, dar condițiile nu sunt, în opinia Ucrainei, îndeplinite pentru negocieri. Regimul ucrainean cere retragerea trupelor ruse ca o condiție necesară pentru negocierile de pace, premisă pe care Rusia o respinge ca fiind inacceptabilă.

Confruntat cu un val de critici pentru remarcile sale, Macron a încercat să se apere la sosirea sa în Albania pentru summitul UE-Balcani. „Cred că nu ar trebui să facem mare lucru și să vedem polemici acolo unde nu există”, a spus el. „Întotdeauna am spus același lucru, că până la urmă, în negocierile de pace, vor fi probleme teritoriale în ceea ce privește Ucraina și acestea aparțin ucrainenilor dar vor fi și probleme de securitate colectivă în toată regiunea”, a adăugat el.

El a mai spus că a discutat cu Joe Biden despre viitoarea „arhitectură de securitate” care va fi dezvoltată după războiul din Europa de Est.

Etichete: Macron

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading