Gazprom crește fluxurile de gaze naturale către estul Chinei, la cererea Beijingului, a declarat joi gigantul rusesc al gazelor.
Gazprom, care exportă gaze către China prin conducta Power of Siberia, a declarat că volumele zilnice au atins un nivel maxim miercuri, cu 16,1% mai mari decât cele contractate anterior.
În timp ce Rusia crește fluxurile de gaze către est, a trimis un volum mult mai mic spre vest către Europa prin conducta din Ucraina și prin TurkStream.
La sfârșitul lunii septembrie, cele două legături ale Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au explodat în Marea Baltică în ceea ce anchetatorii din Suedia, Danemarca și Germania spun că a fost un sabotaj.
În același timp, Rusia caută să stimuleze exporturile de energie către China, care este bucuroasă să accepte țițeiul la preț redus, ignorând plafonul UE/G7.
Cele două țări au promovat o cooperare strânsă și legături energetice în ultimii ani. China este acum cea mai mare piață de desfacere pentru exporturile rusești de energie după ce Europa a încetat să mai importe cărbune rusesc și a impus un embargo UE asupra importurilor de țiței. Europa primește acum doar o fracțiune din volumele de gaz rusești în comparație cu volumele importate înainte de invazia rusă a Ucrainei.
Importurile de energie ale Chinei din Rusia, inclusiv cărbune, petrol și gaze naturale, au atins 60 de miliarde de dolari de la invazia rusă a Ucrainei, a raportat Bloomberg luna trecută, în creștere față de 35 de miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului 2021.
Chiar săptămâna trecută, președintele chinez Xi Jinping a declarat că China este pregătită să lucreze pentru un parteneriat și mai strâns cu Rusia în sectorul energetic.