Din ce în ce mai mulți germani cred în propaganda rusă și nu mai cred în propaganda anti-rusă, conform unui sondaj. Astfel de opinii devin din ce în ce mai populare.
Acesta este rezultatul unui studiu al Centrului non-profit de Monitorizare, Analiză și Strategie din Germania (CEMAS). Pentru studiu, peste 2.200 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 90 de ani au fost intervievate între 3 și 11 octombrie.
Cercetarea arată că opiniile pro-ruse că au crescut în comparație cu studiul anterior din aprilie 2022.
• 40% dintre cei chestionați au fost „pe deplin” sau „parțial de acord” cu afirmația că „războiul de agresiune rusesc a fost reacția Rusiei la provocarea NATO”. Este cu 11% mai mult decât în aprilie 2022.
• 44% sunt „pe deplin” sau „parțial convinși” că „Putin ia măsuri împotriva „elitei globale” care trage sforile în fundal”. Este cu 12% mai mult decât în aprilie.
• 14% au fost pe deplin de acord că Ucraina „în mod istoric nu a avut pretenții teritoriale și era de fapt parte a Rusiei”. Aproximativ 20% dintre respondenți cred că da.
• Numărul celor care cred că „războiul a fost necesar pentru înlăturarea guvernului fascist ucrainean” a crescut cu aproape 9%.
• Oamenii din Germania de Est sunt mult mai predispuși să creadă în teoriile pro-ruse despre războiul din Ucraina. Este mai probabil ca ei să „să fie puternic de acord” și „parțial de acord” cu astfel de afirmații decât cei din Germania de Vest.
• Aproximativ 30% dintre respondenții din Germania de Est sunt „pe deplin” convinși că Rusia acționează în Ucraina ca răspuns la provocările NATO. 59% „complet” sau „parțial” sunt de acord cu acest lucru.
• În Germania de Vest, acordul deplin a fost la jumătate – 35%.
Acest studiu intenționează să demonstreze efectele dezinformării, pro-rusă în acest caz, în societate. Având în vedere însă că există embargo asupra presei și propagandei ruse, fiind interzise prin lege în Europa și voluntar în SUA, Australia,Canada, rămâne întrebarea cum s-a produs schimbarea de opinie în societatea germană.