Turcia sfidează SUA și solicită încetarea embargourilor asupra Iranului și Venezuelei

by | 26 Oct 2022 | Extern

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu,  a cerut recent ridicarea sancțiunilor occidentale asupra unor țări precum Iran și Venezuela riscând să trezească furia partenerilor americani din NATO.

EL a declarat că acest lucru ar atenua criza energetică globală cauzată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Pe de o parte, Venezuela se află sub embargo petrolier american din 2019 dar prima data sancțiunile au fost impuse în 2008 din cauza traficului de droguri.

Iranul se află sub sancțiunile SUA de când administrația lui Donald Trump a decis să rezilieze unilateral acordul nuclear semnat în 2015 în capitala Austriei Viena între Iran și puterile P5+1 (China, Rusia, Statele Unite, Franța, Regatul Unit, și Germania), considerând că acordul dă mână liberă Iranului pentru înarmare nucleară. Primele sancțiuni au fost însă impuse din 1979 de către americani, după atacul asupra abasadei americane din Teheran.

Iranul are a doua cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume, după Rusia, dar nu are infrastructura pentru a-și spori exporturile, care în prezent sunt limitate la Irak și Turcia.

„Întreaga lume are nevoie de petrolul și gazele naturale ale Venezuelei. Pe de altă parte, au existat embargouri asupra petrolului iranian care trebuie ridicate pentru a atenua criza energetică globală”, potrivit ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

„Ridicați aceste sancțiuni. Dacă doriți să scadă prețurile, ridicați embargourile asupra țărilor care își pun produsele pe piață”, a adăugat el, spunând: „Nu puteți rezolva problema amenințând o țară”.

Turcia, care a încercat sa joace un rol de mediator între Rusia și Ucraina, a refuzt să impună sancțiunile occidentale împotriva Moscovei și a consolidat legăturile comerciale cu vecinul său de la Marea Neagră.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin i-a propus omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, ca gazul rusesc să fie exportat prin Turcia, transformând țara într-un nou hub de aprovizionare cu gaze pentru Europa, pentru a menține influența energetică a Rusiei asupra Europei.

Propunerea a fost făcută la cea de-a șasea Conferință privind Interacțiunea și Măsurile de Consolidare a Încrederii în Asia (CICA) de la Astana, Kazahstan.

Putin a spus că Turcia a oferit cea mai fiabilă rută pentru aprovizionarea cu gaze către Uniunea Europeană. Rusia încearcă să devieze aprovizionarea de la cele două conducte Nord Stream din Marea Baltică, care au fost avariate de o serie de explozii luna trecută.

Suedia nu a permis Rusiei să investigheze scurgerile, iar Putin acuză SUA de sabotaj. Având în vedere imposibilitatea transportului de gaz rusesc prin cele 2 conducte Nord Stream, care leagă Rusia direct de Germania, Putin i-a spus lui Erdogan la întâlnirea bilaterală dintre Rusia și Turcia că proiectul este „o platformă nu numai pentru livrări, ci și pentru stabilirea prețului”.

Acest lucru ar permite Turciei să impună orice preț și-ar dori și să obțină marje semnificative.

Erdogan a spus că lucrările ar trebui să înceapă cât mai curând posibil pentru dezvoltarea infrastructurii de conducte de gaz din Rusia către Europa prin Turcia, înainte de venirea iernii.

Autoritățile energetice ruse și turce lucrează împreună pentru a determina cea mai bună locație pentru un centru de distribuție a gazelor.

Etichete: Rusia | Turcia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading