O diferență dramatică în speranța medie de viață a oamenilor între diferitele regiuni ale lumii a apărut în timpul celui de-al doilea an al pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu publicat recent. Unele națiuni au reușit să se recupereze mult mai repede decât altele, conform AFP.
Deoarece guvernele au păstrat statistici diferite despre COVID, oamenii de știință au încercat să obțină o imagine mai clară a impactului real al pandemiei, măsurând numărul total de decese anuale din toate cauzele comparându-l cu numărul de dinainte de pandemie.
Anul trecut, oamenii de știință de la Centrul Leverhulme pentru Științe Demografice de la Universitatea Oxford au declarat că, în 2020, pandemia a provocat cea mai mare reducere a speranței de viață de la al Doilea Război Mondial.
Dar în 2021, apare o „divergență bruscă”, a spus Ridhi Kashyap, profesor de demografie la Oxford și coautor al celui mai recent studiu, publicat în revista Nature Human Behaviour. (Citiți aici studiul).
“Unele țări încep să dea semne de redresare, în timp ce în altele situația se înrăutățește, pierderile cresc”, a spus el pentru AFP.
Oamenii de știință au analizat date privind mortalitatea în 29 de țări europene, precum și Statele Unite și Chile din 2015. Din păcat România nu este inclusă in studiu.
În multe țări din Europa de Vest, speranța de viață a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie. Franța, Belgia, Elveția și Suedia au reușit chiar să revină complet la cifrele din 2019.
Cu toate acestea, în Europa de Est, speranța de viață a scăzut la niveluri nemaivăzute de la prăbușirea Uniunii Sovietice, se arată în studiu.
În Bulgaria, speranța de viață a scăzut cu 25 de luni în 2021, după ce a scăzut cu 18 luni cu un an înainte, ceea ce înseamnă că a scăzut cu mai bine de trei ani și jumătate de când a început pandemia. Bulgaria are cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană.
Bulgaria, Chile, Croația, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia și Slovacia au suferit deficite semnificativ mai mari în speranța de viață în 2021 decât în 2020, ceea ce indică o înrăutățire a poverii mortalității în timpul pandemiei, conform studiului.
Cercetările mai arată că Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda de Nord și Slovacia nu au înregistrat aproape nicio pierdere de vieți în grupul de vârstă 40-59 de ani în 2020, dar o creștere semnificativă a mortalității în același grup în 2021.
În SUA, rata mortalității pentru persoanele de peste 80 de ani a revenit la nivelurile dinainte de pandemie, dar ratele de deces au crescut pentru cei de vârstă mijlocie și pentru cei mai tineri, ceea ce a condus la scăderea speranței de viață a țării cu aproape trei luni.
Jonas Schoeley, coautor al studiului de la Institutul Max Planck pentru Cercetări Demografice din Germania, a spus că țări precum „Suedia, Elveția, Belgia și Franța au reușit să-și revină la nivelurile de speranță de viață pre-pandemie, deoarece au reușit să protejeze atât pe cei în vârstă, cât și pe cei tineri.”