Țările baltice au cea mai mare inflație din Europa, dar multe țări din Europa Centrală și de Est nu sunt departe.
Rata inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut la 10,9 la sută în septembrie, faţă de 10,1 la sută în august, potrivit biroului de statistică Eurostat.
Cea mai mare rată anuală a inflației înregistrată a fost în țările baltice:
- Estonia (24,1%),
- Lituania (22,5%) și
- Letonia (22%).
În schimb, cele mai scăzute rate ale inflației pentru luna septembrie au fost înregistrate în:
- Franța (6,2%),
- Malta (7,4%)
- Finlanda (8,4%)
În Germania, inflația a crescut cu 2,1 puncte procentuale față de august, ajungând la 10,9 la sută.
Țările din Europa Centrală au fost, de asemenea, puternic afectate.
În România inflația a crescut ușor de la 13,3% până la 13,4%. În Ungaria, rata inflației a crescut cu 2,1 puncte procentuale, până la 20,7%, în timp ce în Cehia, ritmul de creștere a prețurilor de la an la an s-a accelerat cu 0,7%, atingând 17,8% pe locul 5 ca și creștere.
Prețurile au crescut semnificativ mai rapid decât în septembrie anul trecut, când redresarea post-pandemie și criza energetică nu s-au manifestat încă pe deplin în economie. La acel moment, rata inflației era de 3,6% în toate cele 27 de țări ale UE și de 3,4% în cele 19 state care utilizau moneda comună.
Eurostat a revizuit rata inflației din septembrie în zona euro, estimată la 10% în urmă cu două săptămâni, la 9,9%. În august, a fost de 9,1 la sută.
Comparativ cu august, rata inflației a crescut în 20 de țări din UE, a scăzut în șase și a rămas neschimbată în Croația, potrivit Eurostat. În zona euro, energia a contribuit cel mai mult la inflație, cu o pondere de 4,19 puncte procentuale. Urmează alimentele, alcoolul și tutunul (+2,47 puncte), serviciile (+1,80 puncte) și bunurile industriale neenergetice (+1,47 puncte).