Secretarul Trezoreriei SUA, Janet L. Yellen, pune presiune pe omologii săi europeni să intensifice asistența financiară pentru Kiev, scrie Washington Post.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat miercuri că va avea nevoie de un ajutor financiar din partea Occidentului de 38 de miliarde de dolari, doar pentru bugetul de anul viitor. În plus față de această sumă, Ucraina va avea nevoie de cel puțin 350 de miliarde de dolari pentru reconstrucția pe termen lung, după încheierea războiului, potrivit unei estimări a Băncii Mondiale.
Până în prezent, SUA au plătit Ucrainei 8,5 miliarde de dolari și vor mai plăti încă 4,5 miliarde până la finalul anului, sub formă de ajutor economic, în plus față de alocările militare. În schimb, Uniunea Europeană a plătit doar aproximativ 3 miliarde de dolari, sub formă de împrumuturi, din cele 11 miliarde pe care le-a promis pentru acest an.
„Facem apel la partenerii și aliații noștri să ni se alăture și să plătească rapid angajamentele pe care și le-au luat față de Ucraina și să își intensifice eforturile de a face mai mult, atât pentru sprijinirea Ucrainei în asigurarea serviciilor guvernamentale esențiale, cât și pentru reconstrucția și redresarea ei”, a declarat Yellen.
Deși tensiunea între SUA și UE este în creștere pe acest subiect, oficialii americani și ucraineni sunt foarte atenți ca prin astfel de presiuni și acuzații publice să nu își antagonizeze aliații europeni. Totuși atât americanii, cât și ucrainenii și-au exprimat nemulțumirea pentru că Uniunea Europeană se mișcă prea încet.
„Știu că sunt foarte frustrați”, a mărturisit pentru Washington Post, un oficial înalt al Trezoreriei SUA, referindu-se la starea de spirit din conducerea instituției. „Oficialii americani vor să vadă că Europa livrează mult mai repede… Vor ca Europa să dea mult mai rapid. Ei trebuie să livreze”.
De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Nuyts Veerle, a respins ferm acuzația că UE ar fi fost prea lentă în acordarea ajutoarelor financiare sau că acestea ar fi fost prea mici.
Angajamentul general al „echipei europene”, care include nu doar banii din bugetul UE, ci și din bugetele statelor membre sau de la alte instituții, precum Banca Europeană, se ridică la aproximativ 19 miliarde de euro, a declarat Veerle.
Totodată, Comisia Europeană s-a angajat că va plăti Ucrainei un ajutor economic de urgență de 10,2 miliarde de euro, până la finalul acestui an, în plus față de ajutorul militar, a arătat purtătoarea de cuvânt a Comisiei. Aceasta a subliniat că, deși cea mai mare parte a asistenței financiare acordată Ucrainei este sub formă de împrumuturi și nu sub formă de granturi nerambursabile, ca în cazul SUA, condițiile acestor împrumuturi sunt foarte avantajoase pentru partea ucraineană.
Cu toate acestea, economiștii americani își exprimă în termeni duri nemulțumirea față de modul în care acționează UE în sprijinirea Ucrainei. Keneth Rogoff, profesor de economie la Harvard și fost economist-șef la Fondul Monetar Internațional a spus că ucrainenii trebuie să primească mult mai mulți bani din partea Uniunii Europene.
„[Ucrainenii] sunt într-o situație disperată, pe care nici nu ți-o poți imagina… Într-un fel, în timp ce câștigă războiul, economia lor pierde. Europenii ar trebui să plătească mult mai mult. Nu-mi pasă dacă sunt în recesiune. Ucraina este într-un război în care apără granița Europei”, a declarat economistul american.
Rogoff și-a manifestat îngrijorarea că inflația din Ucraina ar putea crește semnificativ în următoarele 6-12 luni, dacă nu va primi urgent un ajutor suplimentar. Având un deficit uriaș, Ucraina a trebuit să tipărească bani pentru a-și acoperi cheltuielile curente, ceea ce a condus la devalorizarea monedei și la creșterea costurilor importurilor.