Astăzi, trebuie să plătim cu aproximativ 20% mai mult pentru un coș de alimente de bază decât în primăvara anului 2020, adică înainte de debutul pandemiei de coronavirus.
Dacă din coș sunt scoase produsele de sezon, creșterea prețurilor ajunge la 25 la sută – reiese clar din analiza întocmită de portalul economic Wallstreet.ro, autorii căruia au analizat datele furnizate de Consiliul Concurenței.
Uleiul de floarea soarelui a crescut în mod clar în preț în cea mai mare măsură. După cum arată analiza, în timp ce în martie 2020 puteam cumpăra un litru de ulei de floarea soarelui cu doar 5,68 lei, în august a acestui an a trebuit să plătim în medie 11,25 lei pentru această sumă, ceea ce înseamnă o creștere a prețului de aproape 100 la sută.
Prețurile făinii și pâinii au crescut semnificativ și ele în ultimii doi ani și jumătate și trebuie să plătim cu 60 la sută mai mult pentru prima și cu 43 la sută mai mult pentru cea din urmă la casă.
Analiștii subliniază: creșterea prețului pâinii poate părea excesivă în împrejurările în care în România a fost o recoltă bună de cereale anul acesta, dar producătorii susțin că combustibilul și îngrășămintele sunt mai scumpe.
De asemenea, prețul cărnii a crescut semnificativ în perioada examinată. De exemplu prețul unei pulpe de porc pe kilogram ajunge acum la 22,9 lei, în timp ce în 2020 tot era de 20,6 lei (+11%), prețul pieptului de pui a crescut între timp cu 20 la sută la 23,7 lei.
Analiștii au observat o scădere a prețurilor la cartofi, portocale și mere, care, totuși, sunt bunuri de sezon, iar analiza compară prețurile înregistrate în martie 2020 cu nivelul prețurilor din august 2022.