În urma unei reuniuni a miniștrilor energiei din UE de vineri (30 septembrie), Comisia Europeană va examina un plafon de preț la nivelul UE pentru gazul utilizat pentru producerea de energie electrică, adaptat după un mecanism implementat deja în Spania și Portugalia.
Vineri, miniștrii energiei din UE au cerut Comisiei Europene să examineze modul în care mecanismul iberic ar putea fi extins în restul UE.
„Suntem acum pregătiți să introducem la nivelul UE un plafon pentru prețul gazelor utilizat pentru producția de energie electrică”, a declarat Kadri Simson, comisarul UE pentru energie. „Acest lucru, după cum știm, determină prețul real al energiei electrice pentru consumatori”, a spus aceasta înainte de întâlnirea de vineri.
Potrivit ministrului francez al tranziției energetice, Agnès Pannier-Runacher, schema ar putea fi „implementată foarte rapid” și ar preveni distorsiunile pe piața de electricitate a UE.
Prețurile energiei electrice din Spania au început să scadă după introducerea mecanismului în, punând industria franceză într-un dezavantaj față de vecinul său din UE.
Pentru a rezolva acest lucru, Franța propune introducerea mai multor categorii de prețuri la gaze, corespunzătoare statelor extrem de interconectate. Mai multe „regiuni” sunt deja în discuție, inclusiv cele iberice, nordice și cele pentru Europa continentală de est și Europa centrală.
Acest lucru ar preveni așa-numita „scurgere de energie electrică” în cazul în care clienții industriali din țările cu prețuri ridicate își cumpără electricitatea de peste graniță, unde prețurile gazelor sunt artificial mai mici datorită plafonului de preț.
Nicolas Goldberg, manager senior în domeniul energiei la Colombus Consulting, a recunoscut riscul de “scurgere”, care se manifestă deja în țările central-europene, deși acestea nu sunt foarte conectate cu Spania.
Totuși, acesta și-a exprimat îndoielile față de beneficiile mecanismului iberic, arătând că reducerea facturii de energie electrică a Spaniei a fost de doar 10%, după ce prețurile crescuseră de patru ori de la începutul crizei.
El a subliniat, de asemenea, că prețurile mai ieftine din Spania au stimulat utilizarea gazelor pentru generarea de electricitate, ceea ce contravine obiectivelor UE.
Comisia Europeană a admis aceste obiecții, menționând că orice plafon de preț pentru gazul utilizat la generarea de energie electrică „trebuie să fie stabilit la un nivel care să nu dertermine creșterea consumului total de gaze” și să fie însoțit de ținte obligatorii de reducere a gazelor.
Germania este în general reticentă față de aceste politici, temându-se că un plafon de preț va tensiona și mai mult piețele internaționale de gaze.
În perioada premergătoare reuniunii de vineri, asociația comercială a aluminiului din Franța a avertizat că energia electrică cu preț mai scăzut în Spania denaturează deja concurența pe piața aluminiului.
Cu toate acestea, în urma consiliului de vineri, oficialii europeni au salutat „progresele bune” înregistrate la nivelul UE în abordarea acestor dezechilibre.