Elvețienii care încalcă noile reguli de încălzire (sau răcire, mai bine zis) ale țării, care interzic setarea temperaturii peste 19°C în lunile mai reci, riscă până la trei ani de închisoare.
Conform noilor reguli, clădirile care folosesc sisteme de încălzire pe gaz vor avea o temperatură limitată la 19°C, în timp ce apa caldă poate fi încălzită doar până la 60°C, iar caloriferele electrice sunt interzise în totalitate. De asemenea, va fi interzisă încălzirea piscinelor și a saunelor.
Oricine încalcă aceste reglementări riscă închisoare sau amendă. În cazul acțiunii intenționate, este posibilă o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani sau o amendă. Chiar și în cazul încălcării prin neglijență a măsurilor, este posibilă o amendă de până la 180 de franci zilnic.
În funcție de gravitatea încălcării și de situația economică a persoanei, amenzile vor fi cuprinse între 30 și 3.000 de franci elvețieni (30 până la 3.050 dolari), în timp ce oamenii ar putea fi, de asemenea, pedepsiți până la trei ani de închisoare.
Companiile de utilități și întreprinderile mai mari s-ar confrunta cu sancțiuni și mai severe pentru încălcarea regulilor de raționalizare a energiei.
În ciuda restricțiilor nespus de autoritare, ministrul Economiei, Guy Parmelin, a afirmat: „Nu suntem un stat polițienesc”, deși a recunoscut că poliția va efectua „verificări la fața locului” pentru a încerca să prindă infractorii energetici. Probabil ar trebui ca lumea să numai primească vizite pentru că nu se știe când te toarnă unul că ai prea cald în casă.
Mulți ar sugera că acesta este doar o mostră a unui viitor distopic „net zero” în care oamenii care sfidează regulile stabilite de birocrați împotriva schimbărilor climatice riscă amenzi și închisoare.
După cum am arătat anterior, numeroase alte țări europene introduc restricții similare în fața unei crize energetice care se agravează și mai mult după închiderea conductei Nord Stream 1.
Cum se face reducerea voluntară a consumului de gaze în țările UE
În Spania, întreprinderile care folosesc unități de aer condiționat pentru a menține temperaturile sub 27°C vara sau peste 19°C iarna se confruntă cu amenzi de până la 600.000 EUR pentru „încălcări grave”.
Lagărul socialist ar fi invidios pe noua lege spaniolă a temperaturii din clădiri
Economistul francez Charles Gave a spus că mult mai mulți oameni nu acceptă narațiunea că Vladimir Putin este singurul vinovat pentru criza energetică.
„În ultimii 15 ani, liderii noștri europeni au intrat într-o nebunie climatică, promovând oglinzile magice și morile de vânt ca soluție. Aceasta nu funcționează. Este nevoie tot de centralele pe gaz”, a spus Gave.