Aproximativ 100.000 de persoane au participat sâmbătă la protestul masiv din capitala Republicii Cehe, Praga. Oamenii au cerut acțiuni din partea guvernului de coaliție pentru a controla creșterea prețurilor la energie. Protestatarii și-au exprimat, de asemenea, opoziția față de Uniunea Europeană (UE) și NATO.
Demonstrația, sub sloganul „Republica Cehă în primul rând” – Cehia First – a fost un miting comun al organizațiilor și partidelor care nu sunt de acord cu politica guvernamentală actuală și cer o schimbare, potrivit raportului Agenției Cehe de Știri (CTK). S-a cerut și o poziție neutră în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Organizatorii demonstrației au declarat că națiunea central-europeană ar trebui să fie neutră din punct de vedere militar și să asigure contracte directe cu furnizorii de gaze, inclusiv Rusia.
BREAKING: Massive demonstration in Prague in the Czech Republic against the government, soaring prices and the energy crisis.
Protesters threaten strike and coercive action if government doesn't resign by September 25 ?
— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) September 3, 2022
„Scopul demonstrației noastre este de a cere schimbare, în principal în soluționarea chestiunii prețurilor la energie, în special la electricitate și gaze, care ne vor distruge economia în această toamnă”, a declarat coorganizatorul evenimentului Jiri Havel pentru site-ul de știri iDNES.cz. În plus, este posibil să existe probleme masive cu refugiații ucraineni în Republica Cehă – pentru că participanții la miting s-au pronunțat împotriva admiterii permanente a acestor refugiați.
Inflația cehă este în prezent la cel mai ridicat nivel din 1993 și este de așteptat să atingă 20% în lunile următoare.
Până la jumătatea lunii august, aproximativ 413.000 de refugiați – aproape 4% din populația țării – au fost înregistrați în Republica Cehă, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).
Premierul Petr Fiala, din Partidul Civic Democrat „liberal-conservator”, globalist convins, i-a acuzat pe manifestanți că sunt de orientare pro-rusă. Cunoaștem suficient de bine acest argument fals din România. Este o batjocură să acuzi oamenii care doresc pacea, că sunt extremiști pro-ruși. În urmă cu cincizeci de ani, era un normal și moral să te opui războiului și crimelor în masă, iar organizațiile de stânga, în special, susțineau pacifismul. Astăzi, dacă ești pentru încetarea războiului, ești numit extremist de dreapta.