Japonia dorește o revenire la energia nucleară

by | 29 Aug 2022 | Economie

O criză energetică de proporții, fără precedent, se desfășoară în întreaga lume. În Regatul Unit, deficitul de energie și prețul în continuă creștere au declanșat o urgență energetică considerată a fi mai mare decât pandemia. Pe întreg continentul european, costul crizei energetice amenință să „mănânce” cele 279 de miliarde de euro, colacul de salvare, pe care guvernele europene le-au alocat ca măsură de urgență.

Washington Post scrie că în China, criza energetică ar putea atinge „înaltimi himalayene”, iar în Japonia a împins guvernul să facă o schimbare de 180 de grade într-o direcție în care a jurat că nu se va mai îndrepta niciodată: energia nucleară. Japonia, o țară care s-a bazat cândva mult pe energia nucleară, a ocolit tehnologia începând cu 2011, după tragedia nucleară de la Fukushima, când cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în “Țara soarelui răsare” a creat un tsunami care s-a “prăbușit” peste centrala nucleară de la Fukushima, creând un mare dezastru nuclear. După Fukushima, populația din comunitațile apropiate centralelor a început să se împotrivească folosirii acestora, guvernul japonez promițând că se va îndepărta definitiv de energia nucleară. Însă a trecut mai bine de un deceniu iar peisajul energetic este radical diferit de când guvernul japonez a făcut acele promisiuni.

Acum, în timp ce consecințele pandemiei și războiul Rusiei din Ucraina continuă să se răspândească pe piețele energetice, Japonia privește către toate centralele sale de energie nucleară inactive cu o nouă perspectivă. Săptămâna aceasta, prim-ministrul Fumio Kishida a anunțat că Japonia nu numai că va reporni centralele nucleare inactive, ci va lua în considerare dezvoltarea de noi reactoare de generație următoare, într-o schimbare bruscă a politicii energetice din ultimul deceniu.

Până acum, Japonia s-a bazat pe importurile de cărbune și gaze pentru a compensa pierderea capacității de energie nucleară, dar pe măsură ce aceste surse devin mai rare și mai costisitoare, Japonia este forțată să caute noi alternative. În acest context, energia nucleară este alegerea evidentă. Japonia are deja infrastructura care așteaptă apăsarea unui buton. Este ieftină, abundentă, eficientă și neutră din punct de vedere al carbonului. În ciuda tragediilor nucleare importante, cum ar fi accidentele de la Fukushima, Cernobîl și Three Mile Island, energia nucleară este în general o formă extrem de sigură de producere a energiei.

Etichete: energie verde

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading