Circa 1200 dintre cei mai importanți oameni de știință și savanți ai lumii au semnat un document prin care declara că „nu există o urgență climatică”.
Grupul, condus de un laureat al Premiului Nobel, Ivar Giaever, a semnat declarația conform căreia știința climatică se bazează mai mult pe convingeri personale și agende politice decât pe fapte științifice riguroase.
Declarația Mondială a Climei avertizează că știința climatică „ar trebui să fie mai puțin politică, în timp ce politicile climatice ar trebui să fie mai științifice”.
„Oamenii de știință ar trebui să abordeze în mod deschis incertitudinile și exagerările în predicțiile lor privind încălzirea globală, în timp ce politicienii ar trebui să calculeze fără pasiune costurile reale, precum și beneficiile imaginate ale măsurilor lor politice”, se arată în declarație.
Prezentarea și semnarea declarației au fost puse în practică de Climate Intelligence o organizație independentă de politică fondată în 2019 de profesorul emerit olandez de geofizică Guus Berkhout și jurnalistul științific olandez Marcel Crok.
Site-ul web din Marea Britanie Daily Skeptic a arătat că unul dintre autorii principali ai declarației, fizicianul atmosferic Richard Lindzen, a numit narațiunea climatică actuală „absurdă”.
Cu toate acestea, propaganda necruțătoare din partea academicilor dependenți de granturi și a jurnaliștilor orientați pe agenda verde a generat o narațiune larg acceptată conform căreia știința este „consolidată” iar politica urmează trendul generând afaceri de miii de miliarde pentru firme, oameni de știință, ziare și televiziuni.
Săptămâna trecută, președintele democrat Joe Biden a semnat o lege radicală intitulată, în mod ironic parcă, „Legea de reducere a inflației”. Proiectul de lege prevede cheltuieli de 368 de miliarde de dolari din banii contribuabililor pe energie „verde”, cu scopul de a reduce emisiile de CO2 cu 40% până în 2030 ducând în același timp inflația până la cer dar și la desfinnțarea a milioane de locuri de muncă din domenii afectate de aberațiile verzi.
În timp ce Biden era vicepreședinte sub Barack Obama, administrația a subvenționat energia „verde” cu granturi federale și scutiri fiscale. În 2009, Biden însuși a anunțat o garanție pentru un împrumut de 535 de milioane de dolari pentru compania de panouri solare Solyndra dar și o reducere fiscală de 25,1 milioane USD din partea statului California. Biden a spus că uzina construită cu acești bani va alimenta mai mult de jumătate de milion de case. Dar doi ani mai târziu, compania Solyndra a intrat în faliment și și-a închis operațiunile.
Declarația Mondială a Climei subliniază că, de la ieșirea din Mica Eră de Gheață, la mijlocul secolului al XIX-lea, lumea s-a încălzit semnificativ mai puțin decât se prevedea în modelele Comitetului Internațional pentru Schimbările Climatice al ONU. Decalajul dintre lumea reală și lumea modelată ne spune că suntem departe de a înțelege schimbările climatice.
Declarația susține că pe Pământ clima a variat, cu perioade reci și calde, atâta timp cât a existat planeta și „nu este surprinzător că trăim o perioadă de încălzire”. Modelele climatice „nu sunt nici pe departe plauzibile ca instrumente politice globale”, ignorând, în primul rând, beneficiile dioxidului de carbon, care „nu este un poluant”. „Este esențial pentru întreaga viață de pe Pământ”, se spune în declarație.
„Fotosinteza este o binecuvântare. Mai mult CO2 este benefic pentru natură, ecologizează Pământul; CO2 suplimentar în aer a promovat creșterea biomasei vegetale la nivel mondial. Este bun și pentru agricultură, crescând randamentul culturilor la nivel mondial.”
Nu există dovezi statistice, spun semnatarii, „că încălzirea globală intensifică uraganele, inundațiile, secetele și asemenea dezastre naturale sau le face mai frecvente”.
„Nu există o urgență climatică. Ne opunem ferm politicii dăunătoare și nerealiste de CO2 net zero propusă pentru 2050.”
Anul trecut, Steven Koonin, un subsecretar pentru știință în administrația Obama, a publicat o carte intitulată „Unsettled” care spunea: „știința este insuficientă pentru a face previziuni utile despre cum se va schimba clima în următoarele decenii, cu atât mai puțin care vor fi acțiunile noastre”. Ideea că schimbările climatice sunt soluționate, înjosește și înfricoșează întreprinderea științifică, a susținut el.
În 2020, activistul ecologist Michael Shellenberger a scris o carte numită „Apocalipsa niciodată – De ce alarmismul de mediu ne face rău tuturor”. În carte, Shellenberger deplânge faptul că discuția despre schimbările climatice a „scăpat de sub control” și acuză alarmismul care împinge lumea politică să ia decizii care mai de care mai exagerate. „Ecologismul este religia preferată de ateii urbani”, spune acesta.