Discuțiile internaționale abordează teama unui dezastru nuclear în Ucraina

by | 22 Aug 2022 | Extern

Creșterea exporturilor de cereale atât din Rusia, cât și din Ucraina, împreună cu siguranța centralei nucleare Zaporizhia (ZNPP) sunt principalele preocupări internaționale ale momentului în războiul aflat în desfășurare.

Joi, 18 august, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky i-a primit la Lvov pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres pentru discuții care s-au concentrat pe aceste două subiecte.

Erdogan și Guterres au intermediat inițiativa Black Sea Grain, semnată de Rusia și Ucraina la sfârșitul lunii iulie, pentru a permite trecerea în siguranță a exporturilor agricole rusești și ucrainene prin Marea Neagră. Acum Zelensky se bazează pe cei doi lideri pentru a continua discutiile în privința unui un acord privind centrala nucleară ocupată de ruși.

Centrala nucleară

Forțele ruse au ocupat ZNPP, cea mai mare instalație nucleară din Europa, în luna martie. În ultimele săptămâni, atât Ucraina, cât și Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardarea centralei și riscul unui dezastru nuclear. Ucraina a acuzat Rusia că folosește centrala ca acoperire pentru depozitarea armelor și că în prezent complotează deconectarea centralei de la rețeaua electrică ucraineană, adâncind criza energetică a țării. Reuters raportează că tehnicienii ucraineni care operează instalația lucrează sub presiune puternică din partea prezenței militare ruse.

Biroul președinției ucrainene a declarat că „parametrii unei posibile misiuni [a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică] la centrala nucleară Zaporizhzhia au fost conveniți cu secretarul general al ONU”

În urma discuțiilor secretarul general al ONU a cerut demilitarizarea centralei nucleare.

„Unitatea nu trebuie utilizată ca parte a vreunei operațiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura civilă la Zaporizhzhia și pentru a asigura siguranța zonei”, a spus el.

Zelensky a reiterat apelul.

„ONU trebuie să garanteze securitatea acestui punct strategic, demilitarizarea lui și eliberarea sa completă de trupele ruse”, a transmis Zelensky pe Telegram.

După o zi de discuții, pe 19 august, președintele francez Emmanuel Macron a purtat discuții telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, în cadrul cărora s-a discutat despre centrala nucleară și exporturile de produse agricole, transmite France 24. Macron și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile la adresa siguranței nucleare, iar Putin a spus că sprijină trimiterea unei misiuni din partea Comisiei Internaționale pentru Energie Atomică pentru a inspecta centrala. Pentru ca o misiune să aibă loc, atât Ucraina, cât și Rusia ar trebui să fie de acord cu condițiile.

Euronews raportează că Rusia a avertizat comunitatea internațională în cursul zilei că orice dezastru nuclear la locul respectiv va fi din cauza Ucrainei și a celor care o sprijină, nu ale Rusiei, respingând apelurile de demilitarizare a instalației.

Potrivit Euronews, Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a transmis că:

“În [cazul] unui dezastru tehnologic, consecințele sale se vor simți în fiecare colț al lumii. Washington, Londra și complicii lor vor avea întreaga responsabilitate pentru asta.”

Exporturile de cereale

Tot vineri, 19 august, secretarul general al ONU Antonio Guterres a vizitat portul Odesa de la Marea Neagră pentru a evalua situația. Piețele internaționale, în special în Africa, se bazează în mare măsură pe exporturile ucrainene și rusești de produse agricole. Mutarea cantităților masive de grâu, semințe de floarea soarelui și produse suplimentare pe piețele internaționale se mișcă lent.

„Acesta este un acord între două părți blocate în conflict. Este fără precedent ca amploare. Mai este un drum lung de parcurs pe multe fronturi”, a spus Guterres. „Este timpul pentru un sprijin masiv și generos, astfel încât țările în curs de dezvoltare să poată cumpăra alimente din acest și din alte porturi”.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading