În ciuda discuțiilor ample din Occident, China pompează cantități uriașe de bani în energia regenerabilă încearcând să devină din ce în ce mai competitivă pe piața energiei verzi. Investițiile mari în cercetare au ajutat China să dezvolte mai multe tehnologii inovatoare pentru a sprijini sectorul energiei regenerabile. În plus, subvențiile guvernamentale pentru vehiculele electrice au contribuit la creșterea gradului de utilizare și la dezvoltarea unei piețe de consum puternice.
În SUA tocmai a fost aprobat cel mai mare proiect privind schimbările climatice, cu subvenții de 370 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea energiei solare și eoliene a vehiculelor electrice și altor proiecte de energie verde. SUA a lansat proiectul pentru a putea să-și atingă obiectivele ambițioase de emisii dintre 2030 și 2050. Celălalt beneficiu al stimulării industriei de energie regenerabilă este capacitatea de a deveni mai competitiva pe aceasta piața cu dezvoltare accelerată.
Cu toate acestea, China a investit 380 de miliarde de dolari în domeniul energiei verzi, bani din sectorul public și privat, doar în 2021 ! În plus, datorită industriilor sale puternice de producție și construcții, China poate construi ferme eoliene și solare la scară largă într-un ritm rapid. Acest lucru nu înseamnă că China nu este încă un poluator masiv. În 2021, emisiile de carbon ale Chinei le-au depășit pe cele ale tuturor națiunilor dezvoltate la un loc. Dar contribuția sa la dezvoltarea sectorului global al energiei regenerabile este substanțială.
Guvernul chinez a început să investească fonduri în energia solară și eoliană în urmă cu peste un deceniu, văzând potențialul investițiilor ecologice; de a face din China un lider mondial în surse regenerabile precum și de a atenua o parte din poluarea aerului care se observă în marile orașe. China a sprijinit companiile private care investesc în surse regenerabile prin acordarea de credite și prin introducerea mai multor subvenții pentru a încuraja utilizarea energiei verzi în detrimentul cărbunelui.
Acum, China furnizează aproape jumătate din capacitatea de energie regenerabilă a lumii, găzduiește cea mai mare centrală solară din lume, construind în continuare, ceea ce înseamnă că capacitatea sa solară s-ar putea dubla în acest an. China depășește în mod dramatic SUA în producția de energie solară și eoliană. Nannan Kou, șef de analiză BloombergNEF (BNEF), a declarat: „Infrastructura verde este cea mai importantă zonă de investiții pe care China se bazează pentru a-și stimula economia slabă în a doua jumătate a anului 2022”. China a înregistrat investiții solare de 41 de miliarde de dolari în primele șase luni ale anului 2022, susținându-și obiectivul de 1.200 GW de capacitate eoliană și solară până în 2030. Prin comparație, SUA au investit 7,5 miliarde de dolari în energie solară în aceeași perioadă.