O întâlnire recentă la Soci, între liderii Rusiei și Turcia, membră NATO, a stârnit temeri în rândul oficialilor occidentali cu privire la o „consolidare a legăturilor” dintre Ankara și Moscova.
Pe 5 august, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu omologul rus Vladimir Putin pentru a doua oară în puțin peste două săptămâni.
În timpul întâlnirii de patru ore, cei doi lideri au discutat despre evoluțiile regionale, inclusiv despre conflictul din Siria și recentele izbucniri dintre Armenia și Azerbaidjan în regiunea Nagorno-Karabah.
Dar înțelegerile la care s-a ajuns pe frontul economic au ajuns să producă articole în presa internațională.
Odată cu creșterea comerțului bilateral, aceștia au convenit să intensifice cooperarea într-o serie de domenii, inclusiv finanțe, energie și turism. Ei au discutat, de asemenea, despre adoptarea recentă de către sectorul bancar turc a sistemului de plată rusesc MIR, care permite turiștilor ruși care vizitează Turcia să plătească pentru hoteluri și să facă alte achiziții.
În special, Erdogan a profitat de ocazie pentru a declara intenția țării sale de a începe să plătească gazul natural rusesc, cel puțin parțial, în moneda rusă.
Din 31 martie, Putin a cerut ca „țărilor neprietenoase”, cele care susțin sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, să folosească ruble pentru a plăti gazul rusesc.
Turcia nu se află pe această listă. Dacă la început Ankara a condamnat rapid „operațiunea militară specială” a Rusiei, ea s-a abținut să susțină sancțiunile impuse de Occident asupra Moscovei.
Pe 11 august ministrul turc al energiei, Fatih Donmez, a confirmat dorința Turciei de a folosi moneda rusă în viitoarele plăți de gaze. Ce procent din aceste plăți ar fi denominat în ruble, „rămîne încă decis”, a spus Donmez.
În timp ce se întorcea de la Soci, Erdogan le-a spus reporterilor că Turcia speră că va participa la o reuniune a Organizației de Cooperare de la Shanghai – la invitația lui Putin – care va avea loc luna viitoare.
În zilele de după întâlnirea de la Soci, anumite voci din presa occidentală au subliniat „alarma crescândă” cu privire la „strângerea legăturilor” Turciei cu Rusia.
Financial Times a citat o serie de „oficiali occidentali” rămași anonimi, dintre care unul a sugerat că Turcia s-ar putea confrunta cu sancțiuni, într-o formă sau alta, dacă „se apropie prea mult de Rusia.”
Nu ar fi prima dată. În urmă cu doi ani, Statele Unite au impus sancțiuni asupra industriei de apărare a Turciei, după ce Ankara a cumpărat sisteme de apărare antirachetă S-400 de fabricație rusă. Washingtonul a anulat achiziția de către Turcia a 100 de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA.
Potrivit lui Halil Akinci, expert turc în politică externă, pretinsele preocupări occidentale cu privire la o apropiere a Turciei de Rusia – pe cheltuiala NATO – sunt „complet nefondate”. De asemenea, a respins ideea că există noi motive pentru a penaliza Ankara pe baza rezultatului întâlnirii de la Soci.
„Occidentul ne acuză mereu, fără justificare, că ne apropiem de Rusia și ne îndepartăm de NATO”, a declarat Akinci, care a fost ambasadorul Turciei la Moscova din 2008 până în 2010. „Cum putem fi acuzați că ne îndreptăm spre Rusia când Turcia oferă Ucrainei drone avansate Bayraktar, care s-au dovedit esențiale în conflictul în curs?” el a intrebat.
„NATO nu recunoaște în mod constant preocupările vitale de securitate ale Turciei”, a spus el. „Dimpotrivă, Turcia este singurul membru NATO care a fost supus unor sancțiuni periodice și embargouri asupra armelor de către propriii aliați. „Acest lucru ne-a forțat să adoptăm o abordare pragmatică față de Rusia, care este un vecin formidabil”.