În tranziția către energia verde, cărbunele a revenit la modă

by | 3 Aug 2022 | Economie

Cea mai recentă prognoză a Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) arată că cel mai murdar dintre toți combustibilii fosili și cel încă dominant în mixul energetic al multor țări, revine la o scară cu adevărat globală. Cererea de cărbune pe piețele mondiale este acum la cote foarte înalte.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), 8 miliarde de tone de cărbune vor fi consumate la nivel mondial în 2022, o creștere de 0,7% față de 2021, care va egala, de asemenea, consumul record din 2013. Potrivit AIE, acel record va fi depășit anul viitor.

Consumul record a fost cauzat de recuperarea post-pandemie. Chiar și anul trecut, cantitatea de energie generată din cărbune a crescut față de 2018. Cererea este, de asemenea, în creștere ca urmare a luptei națiunilor de a se îndepărta de cărbunele rusesc, care este acum sub embargo în Europa și America de Nord.

O revenire economică, cuplată cu o vară foarte fierbinte în India, înmulțind nevoile de aer condiționat și refrigerare, au crescut și consumul de energie. Rezultatele economice pozitive așteptate din China în a doua jumătate a acestui an vor stimula și mai mult cererea de energie.

În timp ce în S.U.A. consumul de cărbune va scădea cu 4%, în Europa acesta revine foarte tare. Prognoza este o creștere de 7%, deoarece Germania, Austria, Franța, Țările de Jos și Polonia renunță la închiderea minelor și a centralelor pe cărbune.

Toate acestea înseamnă o creștere a prețurilor. În februarie, prețul cărbunelui era încă sub 200 de dolari pe tonă. Vinerea trecută, prețul cărbunelui în porturile cheie europene a ajuns la 340 de dolari pe tonă. Nu e de mirare că producătorii de cărbune caută modalități de a profita de o piață de export potențial dinamică.

Este un moment bun pentru a vinde cărbune, deși nu este un moment atât de prielnic pentru cei care depind de consumul acestuia, fie pentru încălzirea locuinței, fie pentru centralele pe cărbune. Dar cu siguranță nu este un moment potrivit pentru ecologiști care văd cum combustibilii fosili provoacă o revenire a emisiilor de CO2 și pot slăbi eforturile de a reduce schimbările climatice.

Ținta ONU a fost reducerea utilizării cărbunelui cu 6% în fiecare an. Acest lucru s-a realizat doar ca urmare a pandemiei. Pentru 2022, acest obiectiv nu va fi atins.

Petrolul, sursele regenerabile și gazul păreau să fi lăsat în urmă cărbunele, dar iată cum cărbunele este încă rege și anul acesta și își datorează gloria supremă lui Putin și războiului său.

Etichete: energie

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading