Mai țineți minte acum treizeci de ani când mergeam noaptea pe stradă, fără pic de lumină, neștiind ce pericole ne pândesc în jur – daca întâlnim un canal descoperit, poate sunt maidanezi nebuni de foame la 3 metri în față sau e un bețivan dornic să ne bată după colț? Acum e timpul ca și francezii să guste din aceste „plăceri” ale sărăciei (autoimpuse de astă dată).
În ciuda faptului că „Franța este puțin dependentă de gazul rusesc”, președintele Macron a anunțat că iluminatul public va fi oprit noaptea ca răspuns la criza energetică. El a făcut aceste comentarii în timpul unui interviu televizat pentru a comemora Ziua Franței.
Afirmând că „vara, începutul toamnei vor fi foarte grele” pentru francezi din cauza războiului din Ucraina, Macron a spus că o întrerupere totală a gazelor rusești pare foarte probabilă.
Ca răspuns, cetățenilor francezi li se cere să se angajeze în „sobrietate” energetică și să se pregătească pentru prețuri și mai mari la alimente și că iluminatul public va fi oprit noaptea în unele locuri.
„De acum înainte, voi cere organismelor publice și tuturor companiilor care pot să consume mai puțin”, a spus Macron. „Vom crea un program și vom încerca să folosim mai puțin iluminatul seara. Lansăm un program de reducere a sarcinii și de sobrietate.”
„Trebuie să ne pregătim pentru un scenariu în care trebuie să renunțăm complet la gazul rusesc”, a adăugat el.
În ciuda acestor declarații destul de drastice, președintele francez a insistat în continuare că „Franța este foarte puțin dependentă de gazul rusesc”.
El a mai susținut că această criza energetică nu a fost cauzată de sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece „prețurile la energie au început să crească chiar înainte de război”, fără însă a recunoaște concret că urmările închiderii economiei mondiale în pandemie sunt ceea ce vedem azi în inflație, energie, lipsă a mărfurilor
„Trebuie să ne pregătim cu toții pentru faptul că războiul va dura. Vara și începutul toamnei vor fi probabil foarte grele”, a spus Macron.
După cum am arătat anterior, criza este resimțită puternic și în Germania, unde cetățenii sunt ocupați cu unor surse alternative de încălzire, li se spune să facă mai puține dușuri, să conducă mai puțin și să facă față temperaturilor înghețate purtând o haină, două în plus.
Orașele din Germania intenționează, de asemenea, să folosească arenele sportive și sălile de expoziție ca „spații de încălzire” în această iarnă pentru a ajuta cetățenii înfrigurați care nu își pot permite costurile aberante ale energiei.