UE nu vrea fabrici de îngrășăminte în țările sărace afectate de criza provocată de războiul din Ucraina

by | 27 Jun 2022 | Extern

Uniunea Europeană este împărțită în privința modului în care vor ajuta națiunile mai sărace să lupte cu o criză alimentară în creștere și să abordeze penuria de îngrășăminte cauzată de războiul din Ucraina, unii temându-se că un plan de investiții în fabrici în Africa ar intra în conflict cu obiectivele ecologice ale UE, anunță Reuters.

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat o criză alimentară globală și temeri de ceva mai rău din cauza scăderii exporturilor de cereale din Ucraina și a creșterii prețurilor la îngrășămintele chimice, din care Rusia și Belarus sunt producători majori.

UE a încercat de săptămâni întregi să convingă țările sărace din Africa și Orientul Mijlociu că sancțiunile UE împotriva Moscovei și Minskului nu sunt de vină pentru criza alimentară și să le ajute să facă față situației, oferindu-le fonduri noi.

La un summit al liderilor UE săptămâna trecută, UE plănuia o nouă inițiativă care ar reduce structural dependența națiunilor mai sărace de îngrășămintele rusești, ajutându-le să-și dezvolte propriile fabrici de îngrășăminte.

Dar la o întâlnire cu reprezentanții UE săptămâna trecută, Comisia UE s-a opus în mod explicit textului, avertizând că sprijinirea producției de îngrășăminte în țările în curs de dezvoltare ar fi în contradicție cu politicile UE în domeniul energiei și al mediului, au spus oficialii.

Producția de îngrășăminte chimice are un impact mare asupra mediului și necesită cantități mari de energie. Cu toate acestea, ele sunt extrem de eficiente în creșterea producției agricole.

Proiectul de concluzii ale summitului, la care face Reuters referire, îndeamnă comisia executivă a UE să elaboreze un plan „pentru a sprijini dezvoltarea capacității de fabricare a îngrășămintelor și a alternativelor în țările în curs de dezvoltare”.

Textul pregătit de consilierii președintelui Consiliului European, Charles Michel, urmează să fie discutat și probabil modificat în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE, au spus oficialii.

Comisia a îndemnat guvernele să schimbe textul și să se refere doar la un plan de promovare a alternativelor la îngrășăminte sau a unei utilizări mai eficiente a îngrășămintelor, au spus oficialii.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading