Zvonurile despre starea de sănătate a președintelui rus Vladimir Putin circulă de ani de zile, dar cele mai recente rapoarte ale serviciilor de informații americane susțin că președintele rus este „cu siguranță bolnav” speculând că ar fi putut fi supus unui tratament pentru cancer în aprilie – explicație oferită pentru absența sa din public pentru mult de o lună. Raportul mai susține că Putin a supraviețuit unei tentative de asasinat în martie iar acest lucru l-ar fi putut determina să fie din ce în ce mai paranoic.
Raportul este clasificat, dar trei lideri cu ștate vechi în serviciile de informații, unul din biroul DNI, un ofițer superior al Forțelor Aeriene și unul de la Agenția de Informații ale Apărării au vorbit cu Newsweek despre constatările raportului.
„Strânsoarea lui Putin este puternică, dar nu mai este absolută”, spune unul dintre oficiali, referindu-se la puterea lui Putin. „Presiunea din interiorul Kremlinului nu a fost niciodată mai mare în timpul domniei sale, toată lumea simțind că sfârșitul este aproape.”
Oare este adevărat?
Zvonurile despre starea sa de sănătate, precum și despre pierderea iminentă a puterii au circulat aproape de la începutul președinției sale. Încă din 2005, The Atlantic a publicat o poveste în care un „analist de mișcare” specula că Putin ar fi suferit un accident vascular cerebral, concluzie la care a ajuns cercetând numai mișcăriile acestuia. În 2008, un studiu de la Pentagon a sugerat că Putin avea sindromul Asperger. În 2012, speculații au luat naștere după ce Putin a fost văzut șchiopătând, Kremlinul atribuid-o ca „rănire sportivă”.
Din 2014, speculațiile s-au intensificat atunci când The New York Post a citat surse care afirmau că Putin suferea de cancer pancreatic; The Week a concluzionat că Putin ar putea avea cancer la măduva spinării. Ceea ce este sugestiv cu privire la aceste diagnostice, este că deja în 2014, jurnaliştii şi experţii politici au avut în vedere că, din cauza morţii sale iminene, Putin se „grabea să invadeze Ucraina”. Speculațiile au revenit în martie 2015 când, după câteva întâlniri anulate, zvonurile despre un posibil accident vascular cerebral s-au intensificat, iar unele surse au mers până la a specula că Putin a murit și a fost înlocuit de o dublură.
În 2016, politologul Valery Solovei a prezis că Putin ar putea demisiona din funcție în 2017 din motive de sănătate, admițând că „au existat zvonuri în trecut”, dar insistând că „acesta pare mai plauzibil”. Solovei a revenit în 2020, susținând că Putin a suferit o intervenție chirurgicală de cancer și suferea de boala Parkinson, anticipând retragerea în 2021. În iulie 2020, presa a susținut că Putin suferea de lepră și că s-ar putea să nu știe nici măcar acest lucru. Și, în cele din urmă, printre cele mai recente speculații, The Sun citează „insideri” care au analizat imagini video cu Putin din 2017 și 2019 pentru a concluziona că unii agenți ai serviciilor secrete ar putea transporta urina președintelui într-o valiză specială, pentru a nu fi colectată si analizată de către agențiile de informații străine.
Poate că întrebarea mai interesantă nu este despre sănătatea lui Putin, ci mai degrabă care este motivația din spatele zvonurilor constante din ultimii 20 de ani? Este evident până acum că nu au fost știri știri exacte, deci de ce aceste zvonuri?
Se pare că aceste zvonuri speră să zdruncine imaginea lui Putin, în primul rând în Rusia dar mai ales în cadrul aparatului rus. După cum au sugerat multe dintre aceste zvonuri, „schimbarea este iminentă” și ca atare, poate fi înțeleasă ca un apel la acțiune pentru acele forțe din Rusia care ar prefera ca președinția lui Putin să se încheie mai devreme decât mai târziu. Oare cât de eficiente mai sunt astfel de tactici după aproape 20 de ani de predicții greșite?