Șmecherii cu vile și mașini luxoase care nu plătesc taxe, vizați de ANAF

by | 23 Jun 2022 | Economie

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe inspecții de amploare în rândul persoanelor fizice de la 1 iulie. Se va lua în considerare discrepanța dintre venitul declarat oficial și averea acumulată.

Preşedintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, a subliniat într-o conferinţă de presă, că Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice a efectuat o analiză de risc pe baza datelor de la aproximativ 20 de milioane de persoane.

El a precizat că în urma unei analize a rezultat că 561.000 de persoane au acumulat o diferenţă de circa 20 de miliarde de euro între veniturile estimate de ANAF şi veniturile declarate în 2016, 2017, 2018 și 2019. Acest lucru s-a realizat pe baza informațiilor furnizate de ANAF și de alte instituții publice, precum valoarea bunurilor mobile și imobile achiziționate de persoanele în cauză, evoluția depozitelor bancare ale acestora, valoarea creditului acordat propriilor afaceri, sumele de majorare a capitalului social.

El a precizat că există tot felul de exemple de şmecheri care sfidează omul de rând cu opulenţa şi luxul pe care îl afişează.

“Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale.

Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe care îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constaţi că ele sunt aproape inexistente. În aceste zone ne vom concentra controalele pe care le începem să verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute”, a explicat preşedintele ANAF.

El a adăugat că situația este „nesustenabilă”, aceste „mecanisme” nu doar dăunează statului, ci duc și la frustrare socială.

El a adăugat că cel puțin jumătate dintre inspectorii lor vor fi implicați în verificarea veniturilor și activelor celor 561.000 de persoane implicate, cu cel puțin 70 de echipe pe lună pe teren.

“În lei discutăm de 104 miliarde de lei împărţit la cinci, 20 de miliarde de euro. Regiunea Braşov – 11,3 miliarde de lei, regiunea Bucureşti – 29,2 miliarde de lei, Clujul – 14,3 miliarde de lei, regiunea Craiova – 6,3 miliarde de lei, Galaţi – 12,4 miliarde de lei, Iaşi – 12,5 miliarde de lei, Ploieşti – 9,4 miliarde de lei, Timişoara – 8,4 miliarde de lei”, a mai transmis preşedintele ANAF.

Etichete: taxe

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading