Papa Francisc a făcut noi remarci cu privire la războiul din Ucraina, lăudând ucrainenii „curajoși” care luptă pentru supraviețuire sugerând de asemenea că situația nu este alb-negru și că războiul a fost „poate cumva fie provocat, fie nu împiedicat”.
În textul unei conversații pe care a avut-o luna trecută cu editorii unui jurnal catolic și publicată marți, papa a lansat o nouă serie de acuze la adresa Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina, spunând că trupele acesteia sunt brutale, crude și feroce și că invazia a încălcat dreptul unei țări la autodeterminare.
Papa Frances a condamnat „ferocitatea, cruzimea trupelor ruse”, a spus „nu trebuie să uităm problemele reale dacă vrem să fie rezolvate”, inclzând industria armelor printre factorii care oferă stimulente pentru război.
„De asemenea, este adevărat că rușii au crezut că totul se va termina într-o săptămână. Dar au calculat greșit. Au întâlnit un popor curajos, un popor care se luptă să supraviețuiască și care are o istorie de luptă”, a spus el în transcrierea conversației, publicată de jurnalul La Civilta Cattolica.
„Asta este ceea ce ne mișcă: să vedem un asemenea eroism. Aș dori foarte mult să subliniez acest punct, eroismul poporului ucrainean. Ceea ce este în fața ochilor noștri este o situație de război mondial, interese globale, vânzări de arme și însuşire geopolitică, care martirizează un popor eroic”, a spus el.
În conversația sa cu editorii publicatiei, Francisc a spus că cu câteva luni înainte ca președintele rus Vladimir Putin să-și trimită forțele în Ucraina, s-a întâlnit cu un șef de stat care și-a exprimat îngrijorarea că NATO „latră la porțile Rusiei” prea agresiv ceea ce ar putea duce la război.
Francisc a spus cu propriile sale cuvinte: „Nu vedem întreaga dramă care se derulerază în spatele acestui război, care poate a fost cumva fie provocat, fie nu împiedicat”.
Întrebându-se retoric dacă asta l-a făcut „pro-Putin”, a spus: „Nu, nu sunt. Ar fi simplist și greșit să spui așa ceva”.
„Totuși aici situația este și mai complexă din cauza intervenției directe a unei „superputeri” care vizează impunerea propriei voințe, încălcând principiul autodeterminării popoarelor”, a spus el.
Francisc a spus că speră să se întâlnească cu Patriarhul Ortodox Rus Kirill la un eveniment interreligios în Kazahstan, în septembrie. Cei doi trebuiau să se întâlnească luna aceasta la Ierusalim, dar acea călătorie a fost anulată din cauza războiului.
Kirill, care este apropiat de Putin oferind sprijin total pentru războiului din Ucraina.
Francisc a spus luna trecută că Kirill nu poate deveni „băiețelul de altar al lui Putin”, provocând un protest din partea Bisericii Ortodoxe Ruse.