De fapt, variola maimuțelor nu se transmite atât de ușor de la o persoană la alta, dar în Marea Britanie s-au înregistrat recent șapte cazuri într-un timp foarte scurt și deja începe isteria. Trebuie să ne pregătim acum pentru următoarea „pandemie”? Deja Bill Gates este pe metereze iar OMS va impune curând un tratat pandemic universal ce va înlocui legislațiile națională în privința pandemiei.
Oficialii britanici au declarat că infecțiile recente afectează oamenii care locuiesc în aceeași gospodărie și investighează modul în care au contractat virusul. Cu toate acestea, două dintre cazuri nu au avut contact cu primul caz, care a fost confirmat pe 7 mai. Autoritățile încearcă acum să afle cum ar fi putut fi infectați.
În cazul confirmat pe 7 mai, autoritățile cred că victima a fost infectată în Africa. Primul caz a fost găsit la o persoană care a zburat în Marea Britanie din Nigeria. Potrivit autorității britanice de sănătate UKHSA, pacientul a primit îngrijiri de specialitate într-o secție de izolare a spitalului Guy’s and St Thomas’ din Londra.
După cum relatează Telegraph se pare că virusul poate fi transmis și prin contact sexual, așa că autoritățile din domeniul sănătății fac acum apel la comunitățile gay și bisexuale, în special, să fie deosebit de precaute și să aibă grijă la „erupții neobișnuite”, în special în zona genitală. Pentru că patru din cele șapte cazuri sunt din acest grup de bărbați.
De obicei o boală ușoară
Variola maimuței este similară cu variola comună. În cazul unei infecții umane, însă, boala nu este de obicei deosebit de periculoasă, iar prognosticul este considerat favorabil. Cei imunocompromiși și copiii sunt în primul rând expuși riscului; cazurile fatale au scăzut în general semnificativ în ultimele decenii – 10 la sută la începutul anilor 1980, în 1996/97 doar aproximativ 2 la sută (cam ca la corona).
Perioada normală de incubație este între șase și 13 zile, dar poate dura până la 21 de zile. Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare și de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și oboseală. De asemenea, produce o erupție cutanată distinctă care începe adesea pe față și apoi se răspândește în întregul corp, inclusiv în organele genitale, despre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că poate fi o mâncărime și dureroasă.
Transmiterea de la om la om numai în contact strâns cu bolnavii simptomatici
Transmiterea de la om la om este de obicei rară și are loc numai prin contactul apropiat cu cei care sunt simptomatici. Virologii se tem, însă, mai ales având în vedere numărul tot mai mare de cazuri în ultimele decenii, că virusurile variolei maimuțelor se adaptează mai bine la corpul uman cu cât au mai des posibilitatea de a infecta oamenii.
Întreruperea vaccinării împotriva variolei și scăderea imunității pot fi, de asemenea, un factor. De fapt, variola maimuțelor a mai apărut în număr restrâns în diverse țări – în Statele Unite în 2003 un total de 47 de cazuri răspândite în șase state (Illinois, Indiana, Kansas, Missouri, Ohio și Wisconsin). Marea Britanie a înregistrat, de asemenea, două cazuri de variola maimuțelor în septembrie 2018 ; ambii indivizi fuseseră în Nigeria.
În general, riscul de transmitere a variolei maimuței pentru populația generală este în prezent clasificat de autorități ca fiind scăzut. Ar putea deveni mai problematic dacă virusul suferă de fapt mutații și devine la fel de ușor de transmis ca variola umană, despre care se crede că este eradicată. Și, desigur, se pune deja întrebarea dacă acești viruși nu sunt parte a unor experimente și în laboratoarele biologice…