România plătește degeaba 49 de milioane de doze de vaccin
Conform unui document oficial al Ministerului Sănătății, publicat 23 martie 2022, România a comandat în total peste 95 de milioane de doze de vaccin COVID. Cantitatea ar fi ajuns pentru vaccinarea cu schema completă (o doză la J&J și două doze la celelalte) pentru 52 de milioane de persoane, în condițiile în care ținta de vaccinare propusă inițial de Guvern viza 15 milioane de cetățeni eligibili. Deci o cantitate de peste trei ori mai mare!
Este greu de stabilit exact prejudiciul înregistrat de România, pentru că o parte dintre aceste doze au fost revândute și nu se știe exact la ce preț. În orice caz, e de așteptat că la prețuri mult mai mici decât cele plătite de statul român, pentru că multe au fost revândute în apropierea termenului de expirare sau când deja cererea de vaccinare la nivel mondial era mult mai scăzută. În total România a revândut 13,5 milioane de doze (cele mai multe, 6,5 milioane, de către actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila). În plus, România a donat încă 3,3 milioane de doze, în special către Republica Moldova.
În același timp, România a aruncat deja la gunoi cel puțin 3 milioane de doze expirate (Detalii aici și aici). Dar suma ar putea fi mult mai mare pentru că din martie 2022, capacitatea de stocare a României a fost deja atinsă, deci cam tot ce a fost livrat ulterior va ajunge la gunoi, mai devreme sau mai târziu. În prezent nu se mai găsesc nici măcar state dispuse să primească vaccinurile sub formă de donație, din cauza cererii reduse și a costurilor de stocare.
În luna martie, România mai avea de primit de la diverșii furnizori peste 49 de milioane de doze.
Aproape 1 miliard de euro aruncați la gunoi!
Suma de bani rămasă de plătit – respectiv restanțele de la ceea ce s-a livrat și costul a ceea ce urmează să fie livrat – este 4,57 miliarde de lei, respectiv 915 milioane de euro!
Cele mai mari comenzi au fost făcute la Pfizer, adică la cel mai costisitor furnizor. Din primul contract încheiat de Comisia Europeană cu Pfizer, României i-a revenit o cantitate de 25 de milioane de doze, la un cost de 15,5 euro/doză, fără TVA!
În mai 2021, Guvernul a aprobat participarea României la al doilea contract încheiat de Comisia Europeană cu Pfizer, la un costul a majorat la 19,5 euro/doză! Comanda României a fost 39 de milioane doze, pentru care vom plăti aproape trei sferturi de miliard de euro (747.630.000 euro!). Pfizer a motivat această creștere de nevoia de „a ține la cald” capacitatea de producție, astfel încât să livreze rapid dozele solicitate.
De reținut că în mai 2021, când premierul Florin Cîțu, vice-premierul Dan Barna și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, aprobau intrarea în cel de-al doilea contract cu Pfizer, România mai avea comenzi la alți furnizori de peste 31 milioane de doze, din care 8,5 milioane erau de la Johnson & Johnson (care asigura schema completa de vaccinare cu o singură doză).
Asta pe lângă cele 25 de milioane deja comandate până la acel moment de la Pfizer! Iar atunci ținta de vaccinare propusă de guvern era de 15 milioane de cetățeni și nu se vorbea nici de nevoia unei doze booster, nici de vaccinarea copiilor și adolescenților sub 18 ani.
Tot atunci ritmul de vaccinare era deja în scădere și se știa bine – cel puțin așa reieșea din sondajele de opinie – că românii au o reticență mult mai mare față de vaccinarea COVID, comparativ cu cele mai multe dintre statele europene.
Ce i-a mânat atunci pe decidenți să mai comande încă 39 de milioane de doze și încă la un preț mai mare decât cel anterior? Aveam deja la dispoziție peste 55 de milioane de doze care ne-ar fi permis vaccinarea cu schemă completă a peste 32 de milioane de oameni, adică dublul țintei pe care și-o propusese guvernul și, oricum, mai mult decât toată populația României.
Mai mult, când s-a aprobat această nouă achiziție, ministrul Finanțelor de atunci, Alexandru Nazare, s-a opus vehement deciziei, pe care a considerat-o costisitoare și nejustificată (detalii). Deci avertismente despre irosirea banului public au existat și la acel moment!
Nebunia a venit de la Bruxelles! Ce au făcut celelalte state UE?
Atât de absurdă a fost decizia României de a comanda în luna mai încă 39 de milioane de doze, încât te-ai aștepta să fim printre puținii fraieri din Uniunea Europeană. Ei bine, nu e deloc așa! Singura țară care refuzat să fie parte în cel de-al doilea contract dintre Comisia Europeană și Pfizer a fost Ungaria!
În mod ironic, Ungaria a cumpărat la începutul anului 1,5 milioane de doze Pfizer chiar de la România, la un preț care a fost cu siguranță mult mai mic decât cel plătit de țara noastră, întrucât devenise deja dificil să mai găsești state dispuse să-l accepte chiar sub formă de donație, din cauza costurilor mari de stocare.
Aici trebuie subliniat că toate contractele de vaccinuri livrate în Uniunea Europeană au fost încheiate de către Comisia Europeană, iar statele membre aveau doar opțiunea de a participa sau nu la contract, fără a putea solicita nici mai multe, nici mai puține doze decât cele care le reveneau proporțional cu populația națională față de cea europeană.
Ungaria a fost singura țară din UE care a acceptat să aibă un contract bilateral cu Federația Rusă pentru vaccinul Sputnik V. Odată intrate în contract, statele membre aveau obligația să plătească toate vaccinurile prevăzută în comanda fermă din contractul-cadru stabilit la nivelul Comisiiei Europene.
Refuzul de a mai plăti unele doze angajate de statele membre se putea manifesta doar în cazul dozelor opționale prevăzte în aceste contracte. Iar România chiar a refuzat să mai achizționeze doze opționale din contractul cu Moderna. În schimb, trebuie remarcat că în cel de-al doilea contract cu Pfizer, care a reprezentat și cea mai mare comandă făcută de Comisia Europeană (1,8 miliarde de doze!) toate dozele au fost incluse în categoria “comandă fermă”.
Așadar, în luna mai când Comisia Europeană încheiase un nou contract cu Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze, România putea fie să accepte achiziția celor 39 de milioane de doze ce îi reveneau, fie să o refuze în totalitate. Decizia a fost de plăti pentru ceva ce nu avea să fie consumat niciodată! Iar la fel au procedat și celelalte state UE, cu excepția Ungariei.
Dar să vedem câte doze s-au comandat la nivel european. Conform site-ului oficial al Comisiei Europene, situația este următoarea:
- 2,1 miliarde doze de la Pfizer
- 400 milioane de doze de la Johnson & Johnson
- 460 milioane de la Moderna
- 400 milioane de la AstraZeneca
Rezultă un total de 3,36 de miliarde de doze de vaccin, achiziționate prin negociere directă între șefa CE, Ursula von der Leyen cu furnizorii de vaccinuri, sub semnul confidențialității și fără nicio consultare cu Parlamentul European, adică cu cei care au fost aleși de cetățenii europeni.
La o populație totală a Uniunii Europene de 447 milioane de oameni, cele 3,36 miliarde de doze ar fi permis ca fiecare cetățean europeană să își administreze vaccinul de 7,5 ori!
Condițiile contractuale sunt atât de favorabile companiilor farmaceutice și atât de severe pentru statele membre încât nicio țară nu poate denunța contractul fiind obligată să achite toate sumele convenite, chiar dacă produsul s-a dovedit un eșec total în combaterea pandemiei și chiar dacă pandemia s-a stins deja de o perioadă bună de timp.
Cu toate astea, România avea opțiunea de a refuza intrarea în cel de-al doilea contract și ar fi scutit trei sferturi de miliard de euro! Nu a făcut-o, la fel cum nu au făcut-o nici celelalte state, cu excepția Ungariei condusă de „rebelul” Orban.
Deci jocul nu a fost doar la nivelul spăgilor dâmbovițene. Nu vom putea afla probabil ce a primit în schimb premierul Cîțu atunci când, alături de USR-iștii Barna și Mihăilă, a semnat pentru achiziția vaccinurilor pre-comandate după bunul plac de doamna Ursurla von der Leyen. Dar în mod evident a fost un troc, o monedă de schimb care l-a determinat pe premierul de atunci să nu țină cont de avertismentele insistente ale ministrului de Finanțe, Alexandru Nazare.
Știm însă cu certitudine următorul lucru: companiile farmaceutice au încasat și continuă să încaseze sume colosale din vaccinurile COVID, deși nu mai avem pandemie, iar vaccinurile lor au pierdut lamentabil lupta cu virusul. A fost un business cu multe zerouri în coadă pentru toți cei implicați la nivel european. Iar asta ne-a afectat direct viețile tuturor, nu doar prin prețul greu plătit, ci și prin restricțiile aberante care ne-au călcat în picioare drepturile pentru a ne obliga să ne facem vaccinul și să justificăm astfel sumele enorme împărțite între diverși șmecheri ne-aleși, care nu dau socoteală în fața nimănui!