Europa trebuie să învețe din greșelile sale trecute și să se asigure că nicio parte nu este umilită atunci când Rusia și Ucraina negociază pentru pace, a declarat președintele Franței de Ziua Europei (9 mai) la Strasbourg.
Macron a avertizat că, în timp ce Europa ajută acum Ucraina, va veni un moment în care Moscova și Kievul vor căuta pacea. Și în acel moment, niciuna dintre părți nu ar trebui să fie umilită sau exclusă, așa cum sa întâmplat cu Germania în 1918, a adăugat el.
Istoricii sunt de acord că condițiile dure impuse Germaniei de armistițiul din 11 noiembrie 1918 au pus bazele ascensiunii lui Hitler, care a dus în cele din urmă la al Doilea Război Mondial.
„Vom avea de construit o pace mâine, să nu uităm niciodată asta”, a spus Macron, adăugând: „Va trebui să facem asta cu Ucraina și Rusia în jurul mesei. Sfârșitul discuției și al negocierii vor fi stabilite de Ucraina și Rusia. Dar nu se va face în negare, nici în excluderea reciprocă, nici măcar în umilire.”
„Nu suntem în război cu Rusia. Lucrăm ca europeni pentru păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Pentru revenirea păcii pe continentul nostru. Vom fi acolo pentru a reconstrui Ucraina, ca europeni, întotdeauna”, a spus Macron într-un tweet.
.„Trebuie să avem acest standard pentru că știm că săptămânile și lunile următoare vor fi foarte dificile”, a adăugat Macron, spunând că depinde numai Ucrainei să definească condițiile pentru orice negocieri cu Rusia.
Comentariile lui Macron semnalează o abordare europeană care contrastează cu SUA. Peste Atlantic, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că vrea să vadă Rusia slăbită și incapabilă de a-și reveni, în timp ce președintele american Joe Biden l-a numit pe Putin criminal de război.
A ajuta Ucraina împotriva agresorului este o datorie pentru toți europenii, dar există o linie fină între a asista Kievul și a duce războiul prin procură împotriva lui Vladimir Putin, care are un buton nuclear.
Comentariile președintelui francez au venit în același timp cu uriașa paradă militară a președintelui rus Vladimir Putin la Moscova de Ziua Victoriei. Cu rachetele balistice și tancurile zbârnind peste pavaj, parada de la Moscova a fost cu siguranță cea mai atent urmărită paradă de la înfrângerea naziștilor din 1945.
Războiul Rusiei a ucis mii de civili, a trimis milioane de ucraineni să fugă și a transformat orașele în ruine. Chiar nu e motiv de celebrare.