Banca centrală a României încearcă să tempereze inflația record

by | 12 May 2022 | Economie

Banca centrală a României crește ratele dobânzilor pe măsură ce inflația atinge cel mai mare nivel din ultimii 14 ani.

Inflația a urcat la 13,8 %, arată datele transmise miercuri de INS. Alimentele s-au scumpit cu 13,5%, mărfurile nealimentare cu 8,9% iar serviciile cu 7,1%.

Gazele, cartofii, energia electrică uleiul și combustibilii s-au scumpit cel mai mult (cu peste 30%). Niciun produs nu s-a ieftinit, singurul preț care a rămas neschimbat fiind cel al biletelor de tren. În rest, totul s-a scumpit.

Banca centrală a României și-a majorat dobânda cheie la 3,75% de la 3% pentru a limita inflația.

Creșterea cu 0,75% este cea mai mare din februarie 2008, când rata cheie a fost majorată cu 1%.

Decizia de marți este a șasea majorare a ratei anunțată de banca centrală din octombrie 2021, când rata cheie era de doar 1,25%.

S-a produs când rata inflației a depășit 10% în martie, pentru prima dată din 2004. Pe fondul cifrelor ridicate ale inflației, analiștii au prezis o creștere și mai îndrăzneață a ratei la ședința consiliului de administrație a băncii centrale de marți.

Banca centrală a spus că inflația cu două cifre este aici pentru a rămâne, cel puțin până în a doua jumătate a anului 2023. O altă creștere a ratei ar putea avea loc la următoarea reuniune a consiliului de administrație din iulie.

Scenariul actualizat arată o înrăutățire considerabilă a perspectivelor inflației. Se preconizează că inflația va continua să crească în T2’22 și să scadă doar treptat în următoarele patru trimestre, rămânând semnificativ crescută, ca urmare a unui impact suplimentar al factorilor care amplifică în prezent creșterea prețurilor, inclusiv a celor legate de războiul RU-UA. Potrivit BNR, inflația nu va reveni la niveluri de o cifră până în al doilea semestru din 2023.

Etichete: inflație

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading