Pe scurt: Situația fermierilor europeni se înrăutățește. Prețurile în lanțul de producție cresc iar stocurile de furaje încep să se epuizeze. Crescătorii de animale din Europa sunt profund îngrijorați dar UE și guvernele unor țări îi împiedică în diferite moduri pe fermieri să-și mențină sau să-și mărească producția înloc să-iajute. Aceasta se adaugă lipsei deja alarmante de semințe și îngrășăminte.
În această toamnă vom asista la impactul catastrofal al reducerii drastice a producției de cereale. Mai mult, producătorii de carne și lapte ar putea vedea o mare parte din afacerile lor distruse iar consumatorii vor plăti prețuri mărite drastic pentru mâncare, după ce deja măsurile aberante din pandemie au adus deja majorări de prețuri de 30-80%. Liderii occidentali au emis avertismente cu privire la penuria de alimente, dar nu au oferit soluții.
Situația fermierilor europeni este exacerbată și de faptul că țări mici precum Ungaria, Serbia și Moldova au interzis exportul diferitelor produse agricole pentru că doresc și să își consolideze propria securitate alimentară după ce Ucraina și Rusia au făcut același lucru atât în ce privește cerealele dar și îngrășămintele lăsând o mare parte din piață neacoperită. Inițial, aceasta înseamnă o penurie și prețuri vertiginoase pentru ceea ce a mai rămas, dar în curând atât îngrășămintele, cât și hrana pentru animale se pot epuiza.
Lipsa sau costurile excesive cu îngrășăminte îi obligă pe fermieri să cultive o suprafață mai mică, deoarece randamentul fără îngrășământ este atât de mic încât devine neprofitabil, mai ales acum cu prețuri mari la combustibil. La fel ca transportatorii, fermierii consumă multă motorină. Ei au nevoie, de asemenea, de cantități mari de ulei, lubrifianți și alte produse petroliere pentru tractoarele lor.
Scăderea stocurilor de hrană pentru animale înseamnă că vacile, porcii și alte animale ajung să fie sacrificate iar prețurile pentru cele puține ajunse în magazine vor exploda. Deja noi vedem creșteri de 40% la carne față de anul trecut.
Reformele anti-agricole ale UE vor rămâne în vigoare în Europa, în ciuda faptului că fermierii nu vor mai putea obține suficiente recolte, nu vor avea acces la îngrășăminte și nu vor avea hrană pentru animale. Acest lucru i-a înfuriat pe fermierii dar cui îi pasă? Situația e similară celei din energieundeprețurile au crescut enorm dar Europa îșî vede înainte de taxele enorme verzi impuse de birocrații care urăsc pătura de mijloc europeană.