Rusia reduce activitatea militară în apropierea capitalei Ucrainei

by | 31 Mar 2022 | Extern

Rusia își reduce activitatea militară în apropierea capitalei ucrainene Kiev, a declarat un oficial după ultima rundă de negocieri între țările aflate în conflict.

„Ministerul Apărării al Federației Ruse, în scopul construirii încrederii și al creării condițiilor pentru continuarea discuțiilor și atingerea scopului final de semna un tratat de pace, a luat decizia de a reduce radical activitățile militare în zona Kievului și Cernihiv”, a declarat Alexander Fomin, ministrul adjunct al apărării al Rusiei, reporterilor din Turcia după întâlnirea celor două părți.

Cernigov, în nordul Ucrainei, se află la aproximativ 150 de kilometri de Kiev. Oficialii ruși au declarat că vor oferi mai multe detalii după ce delegația se va întoarce la Moscova, a spus Fomin.

În aceeași timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse ar putea încerca să se regrupeze înainte de a lansa un nou atac asupra Kievului. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar nu a reușit să cucerească Kievul, deși a câștigat controlul asupra altor orașe.

Rusia și Ucraina au purtat mai multe runde de discuții, dar până acum nu au ajuns la un acord pentru a opri luptele, care au strămutat milioane și au făcut nenumărate victime.

Vladimir Medinsky, principalul negociator al Rusiei a afirmat că ultimele discuții au fost constructive și că președintele rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni cu Zelensky, dar numai dacă întâlnirea ar coincide cu semnarea unui acord de către miniștrii de externe.

Propunerea Ucrainei pentru un tratat, care spune că țara va fi o națiune neutră care nu va încerca să obțină arme nucleare, va fi transmisă lui Putin, a spus Medinsky, care a adăugat că Rusia protestează împotriva tratamentului prizonierilor de război ruși, facănd referire la videoclipuri care arată că armata Ucrainei abuzează de ei.

David Arakhamia, principalul negociator ucrainean, a declarat că Rusia trebuie să se retragă complet din Ucraina.

Oficialii ucraineni au mai spus că Ucraina caută garanții de securitate de la națiuni externe, cum ar fi Statele Unite și Israel, dar că garanțiile nu se vor aplica anumitor părți ale Ucrainei, inclusiv părți din est, unde oficialii locali și-au declarat independența.

„Implementarea acestui acord privind garanțiile de securitate va urma o anumită procedură. În primul rând, un referendum pentru toți cetățenii ucraineni pentru a-și exprima poziția cu privire la acest acord și la modul în care ar trebui pus în aplicare. După aceea, va avea loc o ratificare de către parlamentele țărilor garante și parlamentul ucrainean. Acest lucru este crucial. Prin urmare, trebuie să avem sprijin social înainte de a putea consolida acest acord”, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al lui Zelenskyy, reporterilor.

Podolyak a scris pe Twitter că garanțiile ar fi similare cu articolul 5 din NATO, care declanșează, în esență, un răspuns militar dacă orice membru NATO este atacat. Ucraina dorește ca țările externe să se angajeze să o protejeze „de orice agresiune”, a spus el.

Etichete: Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading