Invazia Ucrainei de către Rusia a împins prețurile combustibililor la cote record în toată Europa. Și acum, o serie de țări europene caută să reducă taxele pe combustibil și să ofere ajutor șoferilor care suferă din cauza costurilor crescânde ale conducerii unei mașini.
Slovenia este cea mai recentă țară europeană care a decis să fixeze, începând de marţi, preţul benzinei şi motorinei la 1,503 şi, respectiv, 1,541 euro pe litru, a anunţat ministrul Economiei, Zdravko Pocivalsek, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Măsura vine în contextul puternicei scumpiri a carburanţilor, care s-a înregistrat în ultimele săptămâni, preţurile atingând niveluri record. Pentru a le limita, Guvernul a luat ca bază preţul cel mai scăzut pe care l-au practicat luni benzinăriile din ţară şi a scăzut 6 eurocenţi la benzină şi, respectiv, 13 eurocenţi la motorină.
România nu a anunțat până acum o intervenție pe piața de combustibil. A trimis în schimb controale la toți distribuitorii (cu mii de stații) pentru a-i sancționa pe cei care au speculat panica din piață. Totul după ce zilele trecute s-au înregistrat prețuri de 11 lei în câteva stații din țară, iar panica i-a determinat pe șoferi să ia benzinăriile cu aslat pentru a-și face stocuri de carburanți.
Cum au procedat alte țări
Slovenia este ultima țară din Europa care a luat măsuri referitoare la prețurile de vânzare ale carburanților auto.
Cu câteva zile în urmă, Franța a anunțat o subvenție de 15 eurocenți pe litru, acordată direct în benzinării, tuturor celor care alimentează, iar Germania urmează să facă același lucru, numai că reducerea este de 20 de cenți.
Irlanda a anunţat miercurea trecută că va reduce accizele la benzină şi motorină până la sfârşitul lunii august, pentru a uşura povara creşterii rapide a preţurilor la benzină.
Portugalia a redus, de asemenea, taxa specială percepută pentru carburanţi, pentru a face faţă unei creşteri fără precedent a preţurilor energiei. Asta după ce mulţi oameni din toată ţara s-au repezit la benzinării pentru a umple rezervoarele, aşteptându-se la o nouă creştere a preţurilor care au depăşit deja 2 euro pe litru.
Cehia va elimina amestecul obligatoriu de biocomponente în combustibili şi va elimina o taxă rutieră pentru a contracara creşterea preţurilor.
Ungaria a plafonat prețurile finale de vânzare, încă din noiembrie anul trecut, măsură care va fi aplicată până în aprilie. Croația a operat o plafonare asemănătoare în februarie, iar guvernul polonez a eliminat TVA din prețul final.
Taxele pe carburanți în Suedia sunt reduse temporar, iar proprietarii de mașini sunt recompensați pentru a cumpăra mașini electrice. De asemenea, Belgia și Țările de Jos reduc taxele pe combustibil pentru a face față crizei.