Având în vedere fluxul foarte mare de refugiați din Ucraina care fug din calea războiului dar mai ales că cei mai mulți dintre ei doar vor tranzita țara noastră în drumul către rudele din alte țări, s-au găsit la nivel oficial soluții de fluidizare a circulației ucrainienilor dar și centralizare a ofertelor și cererilor de cazare și ajutoare pentru aceștia.
Refugiații s-au arătat copleșiți de bunătatea românilor noștri și așa cum ați văzut în toate reportajele de la graniță, au mulțumit cu ochii în lacrimi pentru generozitatea și empatia poporului român.
Cum din viața lor n-a rămas nimic mai mult decât copiii strânși în brațe, o valiză, hainele de pe ei și un șuvoi de lacrimi ce conduce către cei rămași în urmă, pornesc la drum cu neîncrederea că vor mai vedea vreodată orșul unde trăiau sau că vor mai avea o casă la care să se întoarcă.
Dacă am face acum un exercițiu de evacuare, noi ce am lua într-o valiză? Unde am fugi să ne salvăm viața? Cum vom trăi în viitor fără o casă, serviciu sau lucruri necesare vieții?
Și pentru că scopul Guvernului a fost să găsescă soluții viabile pentru refugiați și să pună la un loc eforturile statului și ale societății civile, au apărut 2 platforme care ajută enorm pe vecinii noștri pentru a traversa țară în siguranță sau pentru a primi ajutorul de care au nevoie.
Coridoarele verzi de tranzit pentru refugiați
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că Ministerul Transporturilor pune la dispoziția celor interesați o aplicație prin care sunt prezentate coridoarele verzi de tranzit pe teritoriul României, pentru persoanele refugiate din Ucraina.
Datele sunt furnizate în limba română, engleză și ucraineană, pentru modurile de transport feroviar, rutier și aerian. Prin această aplicație persoanele refugiate care vor să tranziteze România pot alege cele mai eficiente rute. Click pe link pentru aplicație.
Aplicația a fost dezvoltată de CESTRIN, unitatea aflată în coordonarea Ministerului Transporturilor, în colaborare cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și Inspectoratul General al Poliției. Aplicația poate fi accesată din linkul de mai jos:
Platforma oficială de sprijin pentru refugiați dopomoha.ro
Dopomoha.ro este un proiect dezvoltat de Code4Romania în parteneriat cu Guvernul României și Departamentul pentru Situații de Urgență pentru administrarea de resurse și nevoi în momente de criză.
Aici sunt reunite cele două platforme venite în sprijinului ucrainenilor care se refugiază în România „Un Acoperiș” și „Sprijin de Urgență”.
Pe una dintre acestea pot fi găsite spaţii de cazare, iar pe cealaltă sunt centralizate diverse ajutoare, de la hrană, îmbrăcăminte, până la transport. Platformele sunt disponibile în mai multe limbi: română, engleză, ucraineană și rusă.
„Dopomoha” înseamnă ajutor în limba ucraineană.
Aici sunt centralizate mii de oferte de sprijin și resurse de la persoane fizice, organizații neguvernamentale și companii, reprezentând spații de cazare, alimente, îmbrăcăminte, produse medicale, transport, servicii și oferte de voluntariat în diferite domenii.
Platforma oferă soluții pentru cei care doresc să ceară azil sau doar să tranziteze dar și raspunsuri la întrebări legate de acte, persoane ce trec frontiera, minori etc.
Dacă puteți ajuta în vreun fel, cu spațiu de cazare, donații sau voluntariat consultați vă rog platforma dopomoha.ro pentru detalii. Dacă știți pe cineva din Ucraina care are nevoie de ajutor, vă rog să-l îndrumați către acest site guvernamental.
Să trimitem un gând bun sau o rugăciune către vecinii noștri din Ucraina, greu încercați. Pace tuturor!