Ungaria merge înainte, nu înapoi.
Acesta este mesajul guvernului ungar înaintea alegerilor generale programate pentru 3 aprilie. Sloganul, devenit meme în țara vecină, un fel de Make America Great Again a lui Trump, este o expresie pe care cabinetul condus de Viktor Orban il propune alegătorilor. Ce prezinta viitorul? Ce ar putea avea de oferit alianța de guvernământ Fidesz-KDNP?
Oferta lui Orban către unguri
După pandemie, guvernul ungar a relansat economia prin introducerea unui număr de măsuri: creșteri ale salariilor, o rambursare majoră a taxelor și plafonarea prețurilor la anumite produse esențiale. De asemenea, a prelungit anumite beneficii financiare, precum înghețarea dobânzilor, scutirea de impozit pe venitul personal pentru persoanele sub 25 de ani, acordarea celei de-a treisprezecea pensie, măsură elimintă în 2010. Pardidul de guvernământ, Fidesz, promite o nouă prelungire a programului generos de susținere a familiei, o ajustare cuprinzătoare a salariilor pentru profesori, o reprezentare activă a intereselor maghiare la Bruxelles, precum și o politică suveranistă.
În ceea ce privește relațiile internaționale maghiare, alianța aflată la guvernare pledează pentru o Europă a statelor naționale, invocând viziunea părinților fondatori ai Uniunii Europene. În opoziție cu aspirațiile federaliste, cu integrarea exagerată și formarea unei State Unite ale Europei, guvernul maghiar preferă cooperarea pragmatică bazată pe beneficii economice reciproce, străduindu-se în același timp să mențină o relație bună și cu alte puteri ale lumii.
Cabinetul maghiar nu se sfiește de conflictele ascuțite privind migrația, menținând cursul unei politici stricte de migrație, declinul demografic fiind rezolvat prin încurajarea natalității, nu prin imigrare, problemele sociale și politice trebuind fi abordate și rezolvate în țara de origine, nu importate în Europa.
În multe privințe, Victor Orban s-a poziționat ca un antagonist ideologic al UE; Comisia Europeană invocând preocupări privind statul de drept, lansând o procedură de încălcare a dreptului comunitar și reținând din fondurile de relansare ale Ungariei. Guvernul maghiar este însă convins că adevăratul motiv din spatele acestei pedepse este că legea maghiară privind protecția copilului este etichetată drept „homofobă” și respinsă de Comisia Europeană.
Deci, viitoarele alegeri generale din Ungaria au atras o mare atenție internațională. Șansa de a-l înlocui pe Viktor Orban este o perspectivă tentantă pentru mulți, inclusiv pentru George Soros, care susține din spate orice forță care poate face acest lucru. În consecință, la cererea ONG-urilor și a catorva deputaților din Parlamentul European, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) intenționează să trimită o echipă completă de observatori în Ungaria pentru a monitoriza corectitudinea alegerilor. Ministrul maghiar al Justiției, Judit Varga, a răspuns menționând că „misiuni similare au mai fost prezente în Ungaria în ultimii ani, iar noi trimitem din când în când observatori în alte țări. Aceasta este rutina. Un lucru este cert: observatorii OSCE vor fi martori la alegeri libere, corecte și democratice. Sperăm că vizita lor va fi scutită de orice părtinire ideologică sau politică. Așteptăm cu nerăbdare să-i primim cu căldură în frumoasa noastră țară.”