Sute de rachete antiaeriene trimise de Germania Ucrainei sunt relicve din Războiul Rece

by | 7 Mar 2022 | Extern

Sute de rachete antiaeriene pe care Germania le-a promis Ucrainei sunt relicve inutile din Războiul Rece din Germania de Est fiind ambalate în cutii atât de mucegăite încât oricine le manipulează trebuie să poarte echipament de protecție, potrivit Der Spiegel.

Din cele 2.700 de rachete antiaeriene „Strela” pe care Germania le-a alocat luptătorilor ucraineni care încearcă să evite o cucerirea a țării de către Rusia, cel puțin 700 sunt inoperabile. Armele învechite sunt de fabricație sovietică și datează din timpul armatei populare naționale est-germane de dinainte de 1990.

„Invazia rusă a Ucrainei marchează un punct de cotitură”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz săptămâna trecută, când a promis arme Ucrainei. „Amenință întreaga noastră ordine postbelică. În această situație, este de datoria noastră să sprijinim Ucraina cât mai bine în apărarea ei împotriva armatei invadatoare a lui Vladimir Putin”.

Inițial, Germania s-a angajat să trimită 5.000 de căști în Ucraina, o demonstrație de „sprijin” care a fost văzută ca fiind stupidă și a atras batjocuri pe scară largă. Dar anunțul lui Scholz de sâmbăta trecută a fost primit ca o adevărată dovadă de sprijin. În timp ce puterea europeană trimite arme antitanc și mii de rachete antiaeriene utilizabile, cea mai recentă dezvăluire este probabil să provoace mai multe bătăi de cap la Berlin.

Rachetele Strela nu au mai fost folosite în exerciții de către armata germană din 2014. Acum, armamentul este împachetat în cutii de lemn atât de mucegăite încât soldații nici măcar nu se pot apropia de ele fără să îmbrace îmbrăcăminte de protecție, relatează presa. Acestea au fost catalogate ca deșeuri, dar se pare că planurile de îndepărtare șî gestionare a acestora au fost abandonate din cauza preocupărilor de mediu. În plus, Der Spiegel a raportat că piesele necesare pentru tragerea rachetelor lipsesc.

Sistemul de rachete de apărare aeriană Strela a fost introdus la începutul anilor 1970 și exportat pe scară largă către aliații sovietici. După prăbușirea Uniunii Sovietice, acestea au fost transmise statelor succesoare. Un document militar clasificat, obținut de Der Spiegel, spunea că relicvele nu sunt sigure de utilizat.

Un purtător de cuvânt al ministrului Apărării, Christine Lambrecht, a declarat pentru Der Spiegel că nu vor fi trimise arme defecte în Ucraina.

„Tot ceea ce Bundeswehr (Armata Germaniei) predă a fost verificat”, a spus purtătorul de cuvânt.

Săptămâna aceasta, Germania a trimis Ucrainei 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer. Ucraina a cerut mai multe, inclusiv pistoale antidrone, sisteme de distrugere cu microunde, sisteme electronice de urmărire, ochelari de vedere pe timp de noapte, camere de supraveghere și muniție.

Etichete: Germania | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading